News Update :

Βία στα γήπεδα. Απλά τα πράγματα;

Τετάρτη 13 Απριλίου 2011

Είναι για να γελάς ή να κλαις όταν ακούς τους «αρμόδιους» να μιλάνε για το πώς θα παταχθεί η βία στον αθλητισμό. Οι νόμοι υπάρχουν, αυτό που δεν υπάρχει είναι η πολιτική βούληση για να φτάσει το μαχαίρι στο κόκαλο και επιπλέον άλλο ένα εμπόδιο αποτελεί το γεγονός πως λίγοι είναι οι παράγοντες που θέλουν πραγματικά να έρθουν σε κόντρα με τους οργανωμένους οπαδούς τους.
Πάντα φέρνουμε παράδειγμα τα γήπεδα της Αγγλίας και πώς τα γήπεδα εκεί μοιάζουν με θέατρα. Οι Άγγλοι οπαδοί δεν έχουν και την καλύτερη φήμη για την συμπεριφορά τους και το αποδεικνύουν αρκετές φορές σε εκτός συνόρων Μεγάλης Βρετανίας παιχνίδια είτε για αγώνες της συλλόγου τους είτε για την Εθνική. Τι κάνουν αυτοί λοιπόν και όλοι τους παρουσιάζουμε σαν το παράδειγμα προς μίμηση; Θα αναφερθώ σε αποφάσεις που μιλάνε από μόνες τους.


Περίπτωση 1η
Αγώνας Κυπέλου μεταξύ Stevenage – Newcastle. Οπαδός της γηπεδούχου μπήκε στο γήπεδο και χτύπησε παίκτη της ομάδας του! Ενάμιση μήνα μετά όλα είχαν διεκπεραιωθεί. Φυλάκιση για 12 εβδομάδες και έξι χρόνια αποκλεισμό από οποιοδήποτε γήπεδο στη Βρετανία. Ούτε αναστολή, ούτε εξαγορά. Σκεφτείτε τον επόμενο που θα θέλει να κάνει κάτι παρόμοιο.

Περίπτωση 2η
Οπαδός της ερασιτεχνικής Κρόουλι Τάουν, πριν από παιχνίδι Κυπέλου της ομάδας του με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, συνελήφθη επειδή είχε ανεβάσει στο διαδίκτυο υβριστικό βίντεο με θέμα την τραγωδία του Μονάχου το 1958. Ποιος έδρασε πρώτος νομίζετε…;
…Η διοίκηση της Κρόουλι. Ο οπαδός τιμωρήθηκε με αποκλεισμό δια βίου από τα παιχνίδια της ομάδας.

Περίπτωση 3η
Ακροατής τηλεφωνά σε δημοφιλή σταθμό για να εκφράσει τις απόψεις του. Λέει μεταξύ άλλων πως στο επερχόμενο παιχνίδι μεταξύ West Brom – Birmingham θα έληγε στην ισοπαλία καθώς οι προπονητές των δύο ομάδων Μπράιαν Ρόμπσον και Στιβ Μπρους, σαν φίλοι και παλιοί συμπαίκτες, είχαν συνεννοηθεί να φέρουν ισοπαλία στο μεταξύ τους ματς για να σωθεί η πρώτη.
Αποτέλεσμα ήταν η τιμωρία του με τρεις μήνες φυλάκιση και πενήντα χιλιάδες λίρες αποζημίωση στους δύο προπονητές για διασπορά ψευδών ειδήσεων.

Περίπτωση 4η
Η Λίβερπουλ αφαίρεσε τα διαρκείας από πέντε οπαδούς της επειδή έβρισαν τον Σερ Αλεξ Φέργκιουσον που είχε βρεθεί στο «Άνφιλντ» να παρακολουθήσει ένα ματς.

Περίπτωση 5η
Οι stewards της Άρσεναλ σε παιχνίδι με την Λίβερπουλ, συνέλαβαν οπαδό που είχε λέιζερ και ενοχλούσε τον γκολκίπερ Ρέινα. Το ανακοίνωσαν μάλιστα και στο ημίχρονο του αγώνα, ενώ ζήτησαν συγγνώμη επίσημα από τη διοίκηση της Λίβερπουλ.

Σταματώ στα 5 παραδείγματα. Είναι αρκετά για να κατανοήσει κανείς την αποφασιστικότητα εκ μέρους Πολιτείας αλλά κυρίως εκ μέρους των Σωματείων. Ο άνθρωπος που άλλαξε τα δεδομένα στην Αγγλία είναι γένους θηλυκού και λέγεται Μάργκαρετ Θάτσερ. Το 1985 αποφασίστηκε πως θα επιδεικνυόταν μηδενική ανοχή στους ταραξίες. Γνωρίζουμε φυσικά πως και στην Αγγλία η βία μεταφέρθηκε στους δρόμους, αλλά αυτό είναι θέμα της πολιτείας. Μέσα στα γήπεδα η ευθύνη ανήκει στους συλλόγους που πάντα αντιδρούν άμεσα σε οποιαδήποτε κρούσματα βίας.

Στην Κύπρο ακούμε πολλά και βλέπουμε λίγα. Σιγά σιγά σημειώθηκαν κάποιες συλλήψεις ταραξιών και επιβλήθηκαν κάποιες ποινές σε άλλους. Για να εμπεδωθεί στην κοινή γνώμη πως πλέον η ανοχή έχει τερματιστεί πρέπει να συνεχιστεί σε βάθος χρόνου η ίδια αποφασιστική πολιτική που εφαρμόζεται στην Αγγλία. Καμία εξαίρεση σε κανέναν και για κανένα λόγο.

Δεν υποστηρίζω σε καμία περίπτωση πως μόνο με την αυστηρή εφαρμογή του νόμου θα επιλυθεί το πρόβλημα. Σίγουρα όμως θα περιοριστεί σε μεγάλο βαθμό και πλέον θα ξεκινήσουμε ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ να μιλάμε για πρόληψη και όχι αντιμετώπιση του φαινομένου.

Στα θετικά κατατάσσεται η ανακοίνωση ομάδας που επικήρυξε οπαδό της επειδή πέταξε κροτίδα σε αντίπαλο τερματοφύλακα αλλά και η προσπάθεια που ξεκίνησε και ελπίζουμε να συνεχίσει η ΑΕΚ με τις επισκέψεις σε σχολεία από ποδοσφαιριστές και παράγοντες της ομάδας για να μιλήσουν στα παιδιά τόσο για τα θέματα της βίας στα γήπεδα όσο και για άλλα κοινωνικά προβλήματα που ταλαιπωρούν τον τόπο. Ένα βήμα παραπέρα θα αποτελούσε και η συνύπαρξη των παιδιών με τους αθλητές στα αθλητικά κέντρα των ομάδων, όπου θα μπορούσαν να περάσουν λίγες ώρες μαζί και να συμμετέχουν σε δραστηριότητες που μπορεί να αφορούν την σωστή διατροφή και άσκηση, το ευ αγωνίζεσθε κλπ. Ανοίγω βέβαια άλλες πληγές καθώς μίλησα για Αθλητικά Κέντρα που να έχουν τις υποδομές να φιλοξενούν τέτοιες δραστηριότητες και που στην Κύπρο υπάρχουν αλλά φυσικά αποτελούν τις ελάχιστες φωτεινές εξαιρέσεις.

Εις το επανιδείν.

Γράφει ο "Αινιγματικός"
Share this Article on :

2 ΑΕΚΤΖΗΔΕΣ ΜΙΛΗΣΑΝ! ΓΡΑΨΕ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΕΔΩ!:

EL SKALIOTIS είπε...

Πολύ καλό το άρθρο σας για την βία στα γήπεδα. Στην Μπανανία της Κύπρου δεν υπάρχει θέμα να γίνει κάθαρση. Έχουμε δει την υποκρισία της διαιτησίας και την δικαστικής της Κ.Ο.Π. να εφαρμόζετε επιλεκτικά ειδικά στην ΑΕΚ. Θυμάστε τι έγινε πριν 3 χρόνια στο περίφημο παιχνίδι με Πέγεια. Ο διαιτητής διακόπτει το παιχνίδι με 2 φωτοβολίδες που άναψαν οι οπαδοί της ΑΕΚ, ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΟΥΤΕ ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ. Στο παιχνίδι ΑΠΟΕΛ – ΟΜΟΝΟΙΑ που έγινε πριν μια εβδομάδα, καθώς και στο παιχνίδι ΟΜΟΝΟΙΑ – ΑΝΟΡΘΩΣΗ πριν 2 εβδομάδες, κροτίδες πέφτουν στον αγωνιστικό χώρο, τραυματίζετε ο τερματοφύλακας της Ομόνοιας και παρόλα αυτά το παιχνίδι συνεχίζετε. Νομίζετε αν ήταν η ΑΕΚ θα έκαναν τα ίδια; Να θυμίσω τι έγινε στον πρώτο αγώνα με Ανόρθωση στο ΓΣΖ, όπου οι οπαδοί της προσφυγικής ομάδας έκαψαν την κερκίδα στην κυριολεξία. Παρόλα αυτά το παιχνίδι τελείωσε, όπως τελείωσαν και τα πιο πάνω, ενώ σε παιχνίδι της ΑΕΚ ο διαιτητής ήταν έτοιμος να διακόψει το παιχνίδι εις βάρος της ομάδας για 2 κροτίδες που έριξαν κάποιοι ανεγκέφαλοι οπαδοί μας , όχι στο γήπεδο αλλά στην κερκίδα…

Όταν υπάρχουν 2 μέτρα και 2 σταθμά τι να περιμένουμε; Δυστυχώς στην Κύπρο επικρατεί το κουμπαριλίκκι, η κομματικοποίηση του ποδοσφαίρου, όπου κανένας δεν τολμά να αγγίξει το πρόβλημα. Έχω κουραστεί να ακούω το ίδιο τροπάριο κάθε φορά από τον κάθε ανεύθυνο-υπεύθυνο να βγαίνει στα κανάλια και να λέει ότι το μαχαίρι θα φτάσει στο κόκαλο και κάθε φορά μόνο εκ θαύματος να μην υπάρχουν νεκροί από τις συγκρούσεις των οπαδών.

Ντρέπομαι για το επίπεδο ποδοσφαίρου που υπάρχει στην χώρα μου, αφού όταν πας γήπεδο να δεις ένα παιχνίδι το κάνεις με κίνδυνο της ζωής σου. Βλέπω το κράτος να είναι ανήμπορο να δράσει, να είναι απλός θεατής του χουλιγκανισμού, τα κόμματα το ίδιο και τις ομάδες να μην θέλουν να απομονώσουν αυτούς τους ταραξίες. Πηγαίνεις στο γήπεδο και ακούς την κάθε βωμολοχία που μπορείς να σκεφτείς και μάλιστα σε τραγούδι. Οι μισοί θέλουν να σκοτώσουν τους άλλους μισούς απλά κα μόνο γιατί έχουν διαφορετικό χρώμα φανέλας. Ντρέπομαι γιατί ορισμένοι καίνε την Ελληνική σημαία ενώ άλλοι εμφανίζονται με ναζιστικά σύμβολα.

Ντρέπομαι γιατί αυτά που μας δίδαξαν οι πρόγονοι μας, δηλαδή το Ευ Αγωνίζεστε το έχουμε ξεχάσει. Απλά κοιτάζετε τι γίνετε στο εξωτερικό και στην Αγγλία όπου το ποδόσφαιρο είναι γιορτή, όπου μικρά παιδιά κάθονται με τους γονείς τους και απολαμβάνουν το θέαμα. Προσωπικά δεν τολμώ να πάρω τα μικρά μου παιδιά στο γήπεδο για όλους τους λόγους που ανάφερα, αλλά και για το υβρεολόγιο μέσα στο γήπεδο. Γιατί στην Αγγλία δεν ακούς ούτε μια βρισιά; Απλούστατα ο λόγος είναι γιατί υπάρχουν ΝΟΜΟΙ ΠΟΥ ΕΦΑΡΜΟΖΟΝΤΑΙ, αλλά και ο κόσμος έχει ΕΠΙΠΕΔΟ, κάτι που δεν έχουμε εμείς. Εκεί σε ένα παιχνίδι τον 60,000 τελειώνει το παιχνίδι χειροκροτείτε ο νικητής και ο ηττημένος και όλοι πάνε ήσυχα στα σπίτια τους, γιατί απλά το ποδόσφαιρο είναι ένα παιχνίδι. Εδώ στην Μπανανία κανένας νόμος δεν θα εφαρμοστεί γιατί οι γνωστοί – άγνωστοι που κάνουν τα αίσχη εντός και εκτός του γηπέδου είναι καλά δικτυωμένοι μέσα στο κατεστημένο, για αυτό δρουν ανενόχλητα.

Το επίπεδο μας είναι το από τα χειρότερα στην Ευρώπη, σε μια χώρα όπου άντε στα μεγάλα ντέρπυ να παν 20,000 και αυτό γίνετε 3-4 φορές τον χρόνο, ενώ στα άλλα παιχνίδια έχουμε κάτω από 10,000 κόσμο στο γήπεδο. Παρόλα αυτά όλοι τους- Κράτος, Αστυνομία – Σωματεία, είναι φαίνονται να είναι ανίκανοι να βρουν αυτούς τους αλήτες και να τους τιμωρήσουν παραδειγματικά.

Ανώνυμος είπε...

Χτες οι καλαθοσφαιρίστριες της πόλης μας έκαναν περήφανη τη Λάρνακα, εμάς, τους διοικούντες και την ομάδα τους.

Με την απίστευτη χτεσινή αναμέτρηση ενάντια στην πρωταθλήτρια ΑΕΛ, έδωσαν πραγματικά σώμα και ψυχή, νιώθοντας τους παλμούς του παιχνιδιού με κάθε χτύπο της καρδιάς τους, κερδίζοντας έτσι το πρώτο παιχνίδι των playoffs με 82 - 80. Έδωσαν πραγματικό αγώνα ενάντια στις 5 ξένες παίκτριες της ΑΕΛ, οδηγώντας έτσι την ομάδα και τους υποστηρικτές της σε μία γενναία νίκη.

Τίποτα όμως δεν έχει τελειώσει ακόμη. Η ΑΕΛ εξακολουθεί να βρίσκεται μόλις μία ανάσα πίσω μας γι'αυτό στα επόμενα παιχνίδια πρέπει να στηρίξουμε όλοι και όλες μαζί τις κοπέλλες μας να πάρουν για πρώτη φορά στην ιστορία τους τον τίτλο της Παγκύπριας Πρωταθλήτριας Γυναικείας Ομάδας Καλαθόσφαιρας 2010 -2011!

Το επόμενο παιχνίδι θα γίνει στη Λεμεσό αυτή την Τετάρτη στις 19:30, στο γήπεδο της ΑΕΛ.

Σας ευχαριστώ και καλή σας μέρα!

PAIDIA PRAGMATIKA PIGA GIA PROTI FORA KAI ITHA KALATHOSFERA GINEKON. PRGAMATIKA EKPLAGIKA POU TO THEAMA.

KANOUN MEGALI MAXI KAI PROIGOUMASTE 1 - 0.
OS TA 3. EPOMENOS AGONA STIN LARNAKA INE KYPRIAKI. PRAGMATIKA SAS LEO ELATE KAI DEN THA METANIOSETE.

AS KATAKLISOUME TO GIPETHO NA ZISOUME PALIES STIGMES ESTO KAI ME TO GINEKEIO BASKET. EIXE ARKETO KOSMO XTES ALLA STO EPOMENO AGONA NA KATAKLISOUME TO GIPETHO. TETARTI APO TI GNORIZO PEZOUN LEMESO KAI META KIRIAKI NOMIZO PALI LARNAKA.

NA IMASTE OLOI EKEI NA PANIGIRISOUME PROTATHLIMA META TO PERSINO KYPELLO. DEN THA TO METANIOSETE. AS KATAKLISOUME TO GIPETHO OPOS TOUS PALIOUS KALOUS KAIROUS TIS KALATHOSFERAS.

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια με ακατάλληλο περιεχόμενο δεν θα δημοσιεύονται.

Παρακαλούμε όπως βάζετε ΟΝΟΜΑ ή ΨΕΥΔΩΝΥΜΟ για να δημοσιευθεί το σχόλιό σας.

 

© Copyright A.E.Kition blog 2010 -2011 | Design by Herdiansyah Hamzah | Published by Borneo Templates | Powered by Blogger.com.