News Update :

Crash test

Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2011

Η περσινή πρώτη τετράδα του κυπριακού πρωταθλήματος. Τέσσερις ομάδες, τέσσερις δυνάμεις. Το aekition blog επιχειρεί μια λεπτομερή ανάλυση των ΑΕΚ, Αποέλ, Ομόνοια και Ανόρθωση προσπαθώντας να εντοπίσει τα τρωτά και τα άτρωτα κάθε μίας!




Το Αποέλ και η Ομόνοια διαθέτουν δύο εξαιρετικούς τερματοφύλακες, τους Χιώτη και Γιωργαλλίδη. Ίσως είναι οι 2 καλύτεροι του πρωταθλήματος. Θεωρώ όμως ότι το Αποέλ με την έλευση του Πάρντο δικαιολογεί τα 5 αστέρια. Η Ομόνοια πέραν του Κύπριου πορτιέρο δεν διαθέτει άλλη ισάξια λύση, ενώ για την Ανόρθωση τα πράγματα είναι δύσκολα αφού ο βασικός τερματοφύλακας δεν είναι κλάσης. Η ΑΕΚ έχοντας 2 πολύ καλούς και αξιόπιστους τερματοφύλακες κερδίζει 4 αστέρια αφού το rotation που κάνει ο Κάανεν κρατά και τους δύο σε εγρήγορση.





Η ΑΕΚ και το Αποέλ διαθέτουν ίσως την καλύτερη αμυντική γραμμή. Ιδιαίτερα στην ΑΕΚ δεσπόζει η παρουσία του Χόφλαντ που φέτος συνεπικουρείται από εφάμιλλης αξίας παίκτες όπως οι Μουρίγιο, Σεράν, Ντε Κλερ κ.ά. Η άμυνα της Ανόρθωσης και της Ομόνοιας δεν θεωρείται ότι έχει το κάτι παραπάνω και πολλές φορές προδίνεται.


 Ο συνωστισμός πολλών ποιοτικών παικτών στο χώρο του κέντρου και από τις 4 ομάδες είναι εμφανής. Δικαιούνται όλες οι ομάδες τα 5 αστέρια αφού διαθέτουν ποδοσφαιριστές μεγάλης κλάσης: Φαν Ντάικ, Γκαρσία, Μοραίς, Πίντο, Λαμπάν, Ράμος, Λεάντρο, Ντα Σίλβα κ.ά.














Επιθετικά μόνο η ΑΕΚ και το Αποέλ παίρνουν 5 αστέρια. Η ΑΕΚ διαθέτει ίσως το πιο καυτό επιθετικό δίδυμο με τον πρώτο σκόρερ του πρωταθλήματος Μιρντάκοβιτς μαζί με τον επίδοξο πρώτο σκόρερ Πιντάδο. Το Αποέλ διαθέτει τον εκπληκτικό Αίλτον όμως ίσως υστερεί κάπως στον αντικαταστάτη του αφού ο Σολάρι δεν είναι ισάξιός του. Η Ανόρθωση απέκτησε τον Κωνσταντίνου, όμως ήρθε χωρίς προετοιμασία και ίσως χωρίς άλλο κίνητρο. Ο Ρέζεκ έχει καλές συστάσεις αλλά στο γήπεδο θα τις επιβεβαιώσει. Η Ομόνοια πιάνει μόνο 2 αστέρια αφού έμεινε ουσιαστικά μόνο τον Φρέντι αφού ο Ρενχίφο είναι λύση ανάγκης. Η διαφορά της επιθετικής γραμμής της Ομόνοιας έναντι των άλλων ομάδων είναι εμφανής.




Για τον Γιοβάνοβιτς τα λόγια είναι φτώχια. Έχει μιλήσει με έργα. Το ίδιο όμως και ο Κάανεν, ο οποίος χωρίς να έχει την περιρρέουσα ατμόσφαιρα να τον ενισχύσει (όπως συμβαίνει με το συνάδελφό του στο Αποέλ), κατάφερε να αποδείξει ότι είναι μεγάλος και ικανότατος. Η Ομόνοια πορεύεται με το Λάρκου, έναν άπειρο προπονητή με φιλοδοξίες. Ακόμα δεν κατάφερε να αλλάξει την εικόνα της ομάδας του και παρουσιάζεται κατώτερη των προσδοκιών των οπαδών της. Η Ανόρθωση από την άλλη έγινε η πρώτη ομάδα που απέλυσε τον προπονητή της και προσέλαβε τον Ισραηλινό Ρόνι Λεβί που εκδιώχθηκε από την Στεάουα με αφορμή την ισοπαλία που έφερε με την ΑΕΚ για τους ομίλους του Europa League. Εννοείται ότι δεν μπορεί να κριθεί ακόμα.











Αποέλ και Ομόνοια δεν διαθέτουν τεχνικούς διευθυντές εμπιστευόμενοι πλήρως τους προπονητές τους. Αντιθέτως η ΑΕΚ πρωτοπόρησε προσλαμβάνοντας τεχνικό διευθυντή με τη σωστή έννοια του όρου όμως. Του έδωσε λευκή εξουσιοδότηση να μεταμορφώσει την ομάδα όπως ο ίδιος νομίζει αφού αυτός είναι ο επαγγελματίας. Ο λόγος για τον Γιόρντι Κρόιφ, ένα στολίδι για όλο το πρωτάθλημά μας. Ένας άνθρωπος που φέρνει νέες ιδέες, επαγγελματισμό και εξευρωπαϊσμό όχι μόνο στην ΑΕΚ αλλά σε όλους. Τα 5 αστέρια τα αξίζει και με το παραπάνω. Ακολουθώντας το παράδειγμα της ΑΕΚ, η Ανόρθωση προσέλαβε πριν λίγο καιρό τον Κικλάντζε για τεχνικό διευθυντή. Το ένα αστέρι είναι διότι ακόμα δεν βρήκε τον διακριτό ρόλο του, αφού οι αποφάσεις για παίκτες και προπονητές παίρνονται από τον πρόεδρο και όχι από τον ίδιο, πράγμα που δεν συνάδει με τον ουσιαστικό ρόλο ενός τεχνικού διευθυντή.



Στις μόνες ομάδες που υπάρχει διοικητική ηρεμία είναι στην ΑΕΚ και στο Αποέλ. Εξού και οι μεγάλες τους επιτυχίες. Αποτελεί αξίωμα ότι για να πάει καλά μια ομάδα πρέπει να υπάρχει διοικητική σύμπνοια και αυτό μόνο στην ΑΕΚ και στο Αποέλ παρατηρείται σήμερα. Στην Ομόνοια υπάρχει μεγάλη μουρμούρα τόσο για τη διοίκηση στο σύνολό της, όσο και για μεμονωμένα πρόσωπα. Μέχρι και εκδηλώσεις διαμαρτυρίας για συγκεκριμένα πρόσωπα παρακολουθήσαμε. Στην Ανόρθωση τα πράγματα δεν είναι καθόλου ρόδινα, με συνεχείς αλλαγές στο ΔΣ, με αλληλοκατηγορίες, με παλιές πληγές που δεν επουλώθηκαν (βλ. Παντελή, βλ. υπεξαίρεση) κ.λπ.



Όσον αφορά τις έδρες δεν χρειάζονται πολλές εξηγήσεις. Είναι δεδομένο πως η ΑΕΚ είναι η μοναδική που δεν παίζει σε ποδοσφαιρικό γήπεδο, αλλά αναγκαστικά παίζει σε γήπεδο στίβου! Στο ΓΣΖ οι κερκίδες των φιλοξενουμένων είναι πιο κοντά στο γήπεδο απ’ ότι των ΑΕΚτζήδων (που θέλουν κιάλια να δουν τον αγώνα), με αποτέλεσμα η αντίπαλη ομάδα εάν πάρει οπαδούς να κάνει εκείνη το ΓΣΖ έδρα.







Οι οπαδοί του Αποέλ, της Ομόνοιας και της Ανόρθωσης είναι κατά τεκμήριο πιο εκδηλωτικοί από τους οπαδούς της ΑΕΚ εξού και τα 5 αστέρια. Οι οπαδοί της ΑΕΚ προέρχονται ως επί το πλείστον από τη Λάρνακα, μια μικρή φιλήσυχη πόλη. Παρόλο που η θερμή υποστήριξη των οπαδών δρα καταλυτικά στην απόδοση μιας ομάδας, δεν αποτελεί όμως εξίσωση ότι η ομάδα τους θα είναι πάντα η καλύτερη. Υπάρχουν πολλά παραδείγματα ομάδων που μεγαλουργούν όντας με λιγότερους οπαδούς.


Για να γίνει πιο πλήρης η ανάλυση θα πρέπει να εξεταστούν και να συγκριθούν και ορισμένοι εξωαγωνιστικοί παράγοντες όπως η πρόσβαση στα κέντρα λήψεως αποφάσεων, η αντιμετώπιση από τη διαιτησία και τη δικαστική, το μπάτζετ κάθε ομάδας κ.ά. που όμως δεν είναι της παρούσης.


Εάν υπάρχουν σημεία που έχετε διαφορετική γνώμη παρακαλούμε ας αφήσετε σχόλιο.




Share this Article on :

4 ΑΕΚΤΖΗΔΕΣ ΜΙΛΗΣΑΝ! ΓΡΑΨΕ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΕΔΩ!:

Ανώνυμος είπε...

Kalimera,

nomizo ena simantiko simeio pou den anaferthike ine i paradosi. Den einai diskolo gia mia omada i opia epi 20 xronia itan kai ine stous protoporous na sinexisei na einai. Gia mia omada omws i opoia palepse prin 2 sezon gia tin anodo stin proti katigoria, einai veveos fanera pio diskolo na kathierothei sta psila skalopatia tis katigorias.

Ti nomizete k eseis?

Andros

Ανώνυμος είπε...

MONO APOEL

Ανώνυμος είπε...

ESI MONO APOEL EMIS MONO AEK FILE. NASE KALA.

Ανώνυμος είπε...

mono apoel + trifonas ston teliko kypellou sto g.s.z? + papoutsos sta palia xronia? + zafiris fetos sto g.s.p?

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια με ακατάλληλο περιεχόμενο δεν θα δημοσιεύονται.

Παρακαλούμε όπως βάζετε ΟΝΟΜΑ ή ΨΕΥΔΩΝΥΜΟ για να δημοσιευθεί το σχόλιό σας.

 

© Copyright A.E.Kition blog 2010 -2011 | Design by Herdiansyah Hamzah | Published by Borneo Templates | Powered by Blogger.com.