News Update :

Συνέντευξη με τον αρχηγό!

Τετάρτη 19 Μαρτίου 2008

Κωνσταντίνος Μηνά - ο αρχηγός!


Αγαπητέ Κωνσταντίνε,
καταρχήν σε ευχαριστούμε που πρόθυμα ανταποκρίθηκες στο κάλεσμά μας. Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που θα μας κάνεις εσύ το ποδαρικό στις συνεντεύξεις του ιστολογίου μας. Είμαστε σίγουροι ότι τη χαρά αυτή θα τη μοιραστούμε με όλους τους φίλους της Α.Ε.Κ. που στο μυαλό τους πλέον έχει ταυτιστεί η λέξη "αρχηγός" με το όνομά σου. Σε αυτή την κρίσιμη καμπή του πρωταθλήματος αλλά και της ιστορίας της Α.Ε.Κ. θα έχουμε την ευκαιρία να μάθουμε πολλά τόσο για την ομάδα μας όσο και για το άτομό σου. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν...

Οι περισσότεροι ποδοσφαιριστές με το πέρασμα των χρόνων τείνουν να «ξεχνούν» το ποδόσφαιρο που ξέρουν. Αντιθέτως εσύ με το πέρασμα των χρόνων βελτιώνεσαι διαρκώς. Ποια είναι η μαγική σου συνταγή;

Κατ’ αρχήν σας ευχαριστώ που μου δίνετε την ευκαιρία να εκφραστώ μέσω της ιστοσελίδας σας. Σας εύχομαι καλή αρχή και ελπίζω να βοηθήσετε κι εσείς να πραγματοποιηθούν τα όνειρα όλων εμάς των ΑΕΚτζήδων. Όσον αφορά την ερώτησή σας δεν θα σας απαντήσω με τετριμμένα λόγια που άκουτε συνήθως, δηλαδή σκληρή δουλειά στις προπονήσεις, καλή ζωή, όχι τσιγάρο, όχι ποτό κλπ κλπ. Αυτά είναι δεδομένα για κάποιον που θέλει να αγωνίζεται σε αυτό το επίπεδο και να επιβιώσει. Ένα από τα πράγματα που κάνω είναι το ότι όταν παρακολουθώ παιχνίδια των μεγάλων ομάδων της Ευρώπης (τοπικά πρωταθλήματα, Champions League) συγκεντρώνομαι πολλές φορές στον ποδοσφαιριστή που αγωνίζεται στη θέση μου και κυριολεκτικά τον παρακολουθώ αυτόν αντί το παιχνίδι. Βλέπω πώς αντιδρά σε ορισμένες συνθήκες και μαθαίνω συνεχώς.
Όμως, το πιο σημαντικό πράγμα που κάνω πάντοτε και με βοήθησε σε όλη την καριέρα μου στο να βελτιωθώ είναι η πολύ σκληρή αυτοκριτική που κάνω μέχρι σημείου που να αδικώ κάποτε τον εαυτό μου. Δηλαδή πάντα επιδιώκω να βλέπω το παιχνίδι της βδομάδας σε DVD και να συγκεντρώνομαι στις φάσεις στις οποίες έχω συμμετοχή. Ψάχνω να βρω λάθη που έκανα και αναλύω γιατί τα έκανα ούτως ώστε να μην τα ξανακάνω. Σας ομολογώ ότι αυτή είναι πολύ ψυχοφθόρα διαδικασία γιατί στεναχωριέσαι να βλέπεις τα λάθη σου αλλά αν δεν τα αναγνωρίσεις και να τα αποφύγεις στο μέλλον τότε δεν θα πας ποτέ μπροστά. Αυτό ισχύει και στη ζωή.

Ο ρόλος ενός αρχηγού μιας ομάδας περιορίζεται μόνο στο περιβραχιόνιο κατά τη διάρκεια του αγώνα;

Όχι φυσικά. Κατ’ αρχήν ο αρχηγός πρέπει να συνειδητοποιήσει το τι αντιπροσωπεύει: τους συμποδοσφαιριστές του, την ομάδα του και τον κάθε φίλαθλό της. Αυτούς που αντιπροσωπεύεις δεν τους αντιπροσωπεύεις για 90 λεπτά αλλά για όσο φοράς τη φανέλα και το περιβραχιόνιο της ομάδας. Ίσως και σε όλη σου τη ζωή αν είσαι τόσο τυχερός και σε σέβονται τόσο. Από την ώρα που σου δίνεται αυτή η τιμή πρέπει να είσαι διπλά και τριπλά προσεκτικός στις πράξεις σου μέσα και έξω από το γήπεδο. Δεν μπορείς σαν αρχηγός να ενεργείς λανθασμένα (με το ό,τι συμπεριλαμβάνει η λέξη) γιατί δεν πρέπει να δίνεις το δικαίωμα σε κανένα να μπορεί να κατηγορήσει τους συμποδοσφαιριστές σου, την ομάδα σου και τους φιλάθλους της για ενέργειες που κάνεις εσύ. Αντίθετα πρέπει με τη συμπεριφορά σου να προσθέτεις κύρος στην ομάδα σου. Αυτοί που αντιπροσωπεύεις πρέπει να σε αναγνωρίσουν και να σε εμπιστεύονται στο ότι θα εκφράσεις τις απόψεις τους με ειλικρίνεια και χωρίς φόβο και δεν θα τους αφήσεις ποτέ εκτεθειμένους σε κανένα. Έτσι κι αλλιώς τη δύναμή σου από αυτούς την αντλείς. Αν δεν έχεις την αναγνώριση, την προστασία και την αγάπη του κάθε ΑΕΚτζή (μιλώ για μένα) τι να κάνεις το περιβραχιόνιο; Να το επιδεικνύεις και να το εκμεταλλεύεσαι για να έχεις δημόσια προβολή χωρίς όμως να σε αναγνωρίζει κανένας και ειδικά ο κόσμος της ομάδας σου;

Βλέπουμε ότι φέτος στην ομάδα έχουν ορθά προωθηθεί αρκετοί νεαροί παίκτες. Ποιος ο ρόλος του αρχηγού στην ομαλή ενσωμάτωση αυτών των παικτών στην ομάδα;

Ο ρόλος του αρχηγού μιας ομάδας σε αυτό τον τομέα είναι πάρα πολύ σημαντικός. Κατ’ αρχήν πρέπει να προστατεύσει τους νεαρούς από τυχόν «κολλήματα» από τους πιο παλιούς ούτως ώστε οι νεαροί να μπορέσουν να δείξουν αυτό που αξίζουν και κατά συνέπεια να βοηθήσουν την ομάδα (ευτυχώς που στην ομάδα μας δεν έχουμε κακούς χαρακτήρες αυτή τη στιγμή και όλοι βοηθούν τους νεαρούς). Επίσης, πρέπει να βοηθούμε τους μικρούς στα πρώτα τους παιχνίδια να αναπτύξουν πρωτοβουλία και να νιώθουν τους εαυτούς τους μέρος της ομάδας. Τέλος, πρέπει να τους βοηθήσουμε να συνειδητοποιήσουν ότι μια καλή εμφάνιση σημαίνει περισσότερη δουλειά για να καθιερωθούν ενώ μια κακή εμφάνιση δεν πρέπει να τους απογοητεύσει. Αυτά όλα όμως για να είναι εφικτά πρέπει και οι νεαροί να σέβονται με τη σειρά τους τους πιο μεγάλους σε ηλικία ποδοσφαιριστές. Είναι όλα θέμα σεβασμού. Κανένας δεν είναι ανώτερος από τον άλλο στην ομάδα όμως κάποια πράγματα είναι αυτονόητα για όλους και δεν πρέπει να παραβιάζονται.

Πώς είναι το κλίμα στα αποδυτήρια της ομάδας;

Πάρα πολύ καλό μετά από μια κίνηση που έγινε. Τώρα μην με ρωτήσεις να σου πω ποια ήταν αυτή η κίνηση. Ενημέρωσα έμμεσα τους φιλάθλους μέσω κάποιων δηλώσεων που έκανα στο παρελθόν χωρίς να χρησιμοποιήσω ούτε τότε ονόματα. Ο κόσμος κατάλαβε... ήθελα να καταλάβει και να ξέρει πώς ήταν τα πράγματα πριν.

Υπάρχουν αρκετοί ξένοι παίκτες στην Α.Ε.Κ. Έχουν αναπτύξει φιλικές σχέσεις με τους Κύπριους παίκτες;

Βεβαίως. Αυτή τη στιγμή το κλίμα στα αποδυτήρια είναι πολύ οικογενειακό και το εννοώ. Αποτέλεσμα αυτού είναι το ότι έχουν αναπτυχθεί και πολύ δυνατές φιλίες ανάμεσά μας και οικογενειακές σχέσεις οι οποίες θα κρατήσουν για πάντα πιστεύω.

Ποιον παίκτη ή προπονητή θεωρείς ποδοσφαιρικό μέντορά σου; Γιατί;

Χωρίς δεύτερη σκέψη τον πατέρα μου. Υπήρξε ποδοσφαιριστής της ΕΠΑ και ανήκει στην πρώτη σειρά Κύπριων προπονητών, οι οποίοι πήραν το Ανώτατο Δίπλωμα Προπονητή. Ήταν στις ακαδημίες του Οθέλλου Αθηαίνου (η πρώτη μου ομάδα) για πάνω από 20 χρόνια, όπου δούλευε αποκλειστικά με νεαρούς ποδοσφαιριστές. Θυμάμαι από 5 χρονών με έβαζε στο γκαράζ του σπιτιού να πασάρω στον τοίχο με το ένα πόδι και όταν επιστρέφει η μπάλα να κάνω κοντρόλ με το άλλο. Έτσι από πολύ μικρή ηλικία μπορούσα να χρησιμοποιήσω και τα δύο μου πόδια, κάτι που με βοήθησε αφάνταστα στην καριέρα μου. Επίσης μου δίδαξε τις βασικές αρχές του ποδοσφαίρου και κυρίως το ήθος και τη συμπεριφορά που πρέπει να έχουν οι ποδοσφαιριστές μέσα και έξω από το γήπεδο. Δεν σταμάτησε ποτέ να είναι ο μέντοράς μου, μια και μέχρι σήμερα, μετά από κάθε παιχνίδι, συζητάμε και μου κάνει κριτική.

Με ποιον ξένο πρώην παίκτη της Α.Ε.Κ. διατηρείς ακόμα φιλικές σχέσεις και για ποιο λόγο;

Με πολλούς, αλλά θα σας κατονομάσω αυτούς που μιλούμε πιο συχνά στο τηλέφωνο και όποτε είναι δυνατόν κάνουμε και κάποιες συναντήσεις: Μούσιτς, Σίμος, Μάρης, Καμάλ, Ετορί, Ραντουκάν, Ντε Γκρούτ, Σάπο, Ισαίλοβιτς, Κενεσέυ. Ο κύριος λόγος που έχουμε αυτή τη σχέση είναι το ότι είχαμε πάντα αλληλοσεβασμό αλλά φυσικά και χημεία σαν παρέα.

Πώς θα χαρακτήριζες εν συντομία τους οπαδούς της Α.Ε.Κ.;

Διψασμένους για διακρίσεις... δεν τους αδικώ φυσικά αλλά σε προηγούμενες ποδοσφαιρικές περιόδους υπήρξαν φορές που κάποιοι δεν είχαν σωστές συμπεριφορές λόγω και της πίκρας τους. Φέτος, αν εξαιρέσουμε τα δύο τελευταία παιχνίδια, ήταν άψογοι.

Ποια η γνώμη σου για τη φετινή προσέλευση των οπαδών της ομάδας μας; Πώς μπορεί κατά τη γνώμη σου να αυξηθεί ακόμα περισσότερο;

Δεν είναι αρκετή η προσέλευση των φιλάθλων μας και αυτό είναι φανερό. Δεν καταφέραμε ακόμα να νιώθουμε την ΑΕΚ σαν κομμάτι του εαυτού μας. Αυτό δεν ισχύει για όλους μας τους φιλάθλους για να μην παρεξηγηθώ. Υπάρχουν φίλαθλοι της ΑΕΚ που πονούν την ομάδα περισσότερο και από εμάς τους ποδοσφαιριστές.
Αλλά θα σας πω και ένα παράπονο. Δεν γίνεται τα τελευταία δύο παιχνίδια να διεκδικούμε τετράδα και να παίζουμε με 200 φιλάθλους. Όσο και αν σας πικράναμε και το ξέρουμε. Δεν γίνεται να πιστεύουν κάποιοι τα μουρμουρητά που είχαν ακουστεί και να μην πατούν στο γήπεδο. Υπάρχει άνθρωπος που πιστεύει ότι θα μπαίναμε στο γήπεδο για να χάσουμε; Είναι σοβαρά πράγματα αυτά; Ξέρετε πόση πίεση δημιουργήθηκε αυτές τις δύο βδομάδες στους ποδοσφαιριστές από το φόβο μήπως κάνει κάποιος λάθος και κατηγορηθεί σαν πουλημένος; Με τη Σαλαμίνα κάναμε φανταστικό παιχνίδι, χάσαμε ευκαιρίες, κάναμε ατομικά λάθη και χάσαμε. Με την Αλκή πάλι παίξαμε πολύ καλά και κερδίσαμε αλλά υπήρχε και πιθανότητα να χάσουμε. Από την άλλη μπορούσαμε με λίγη ηρεμία να κερδίζαμε και τη Σαλαμίνα ή τουλάχιστον να παίρναμε το βαθμό της ισοπαλίας και ξέρετε τι θα σήμαινε αυτός ο βαθμός για μας.
Η παράκλησή μου είναι η εξής: ΜΗΝ ΑΚΟΥΤΕ ΤΙΣ ΒΛΑΚΕΙΕΣ ΠΟΥ ΛΕΝΕ ΣΤΑ ΚΑΦΕΝΕΙΑ. Εσείς πρέπει να μας προστατεύετε! Η σχέση μας είναι σχέση εμπιστοσύνης και αγάπης. Εκτός από τη φανέλα, τα λεφτά, τη δόξα και όλα τα άλλα παίζουμε και αγωνιζόμαστε για το όνομά μας και το όνομα της οικογένειάς μας. Ποιος θα μπορούσε να προδώσει την ομάδα του για 30 αργύρια και να χάσει την αξιοπρέπειά του; Ποτέ ξανά δεν πρέπει να υπάρξει θέμα εμπιστοσύνης ανάμεσα σε ποδοσφαιριστές και φιλάθλους και σ’ αυτό πρέπει να βοηθήσουμε όλοι.

Η μουρμούρα και οι διαμαρτυρίες των οπαδών μας κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού φτάνουν στ’ αυτιά των παικτών την ώρα που παίζουν; Πώς επιδρά αυτό πάνω τους;

Ναι, φτάνουν στα αυτιά μας και σίγουρα δεν μας βοηθούν. Όμως, ο κόσμος δικαιούται να πει τη γνώμη του. Αυτός πληρώνει και δικαιούται να διαμαρτυρηθεί, σε λογικά πλαίσια πάντα, όταν η προσπάθεια των ποδοσφαιριστών δεν είναι η αναμενόμενη. Κάπου κάπου όμως ακούονται και κάποια προσβλητικά σχόλια και αυτό ενοχλεί. Προτιμότερο να σε βρίζουν 10000 αντίπαλοι παρά ένας φίλαθλος της ομάδας σου. Νιώθεις άσχημα αλλά φυσικά πρέπει να είσαι προετοιμασμένος γιατί κάπου θα βρεθεί και κάποιος κακός οπαδός. Εκεί όμως πρέπει να λάβετε δράση εσείς και να τον απομονώσετε για να μην χαλά το κλίμα στην κερκίδα. Ο κακός φίλαθλος είναι όπως τον καρκίνο... ξεκινούν όλα από ένα κακό κύτταρο και μολύνεται ολόκληρος ο οργανισμός. Πρέπει αμέσως να απομονωθεί πριν κάνει ζημιά.

«Η διαιτησία δεν ακολουθεί τα βήματα προόδου που έκαναν οι ποδοσφαιριστές.» Συμφωνείς με αυτή την άποψη;

Όχι για όλους τους διαιτητές. Υπάρχουν διαιτητές που είναι πολύ αξιόλογοι και γνώστες του αντικειμένου. Το κακό είναι όμως ότι κάποιοι άλλοι δεν αντέχουν την πίεση που δέχονται και αυτό δεν τους επιτρέπει να είναι αντικειμενικοί στις αποφάσεις τους.

Γνωρίζεις αν υπάρχουν κρούσματα ρατσισμού μέσα στα κυπριακά γήπεδα;

Νομίζω έχουμε ξεκινήσει να ωριμάζουμε σε αυτό τον τομέα. Εκτός από κάποιους μεμονωμένους «οπαδούς», οι οποίοι κάποτε ξεφεύγουν, δεν υπάρχουν κρούσματα ρατσισμού στα γήπεδα. Ανάμεσα στους ποδοσφαιριστές δεν υπάρχει τέτοιο φαινόμενο εξ’ όσων γνωρίζω.

Φαντάζεσαι τον εαυτό σου στο μέλλον να υπηρετεί την ΑΕΚ από ένα άλλο πόστο;

Νομίζω ναι αν και τίποτα δεν είναι σίγουρο. Από τη μια η αγάπη για την ΑΕΚ αλλά από την άλλη η αγάπη για την οικογένεια. Αν μπορέσω να συνδυάσω και τα δύο σωστά, γιατί όχι; Θα ήθελα πολύ να συνεχίσω να υπηρετώ την ομάδα που αγαπώ όταν τελειώσει η ποδοσφαιρική μου καριέρα.

Πώς φαντάζεσαι την ποδοσφαιρική Α.Ε.Κ. σε 10 χρόνια από τώρα;

Με δικό της γήπεδο, με 5000 φίλαθλους κάθε παιχνίδι, με άψογη οργάνωση σε όλους τους τομείς, να διεκδικεί τίτλους κάθε χρόνο, αλλά κυρίως... στις καρδιές των φιλάθλων σαν η ομάδα που αντιπροσωπεύει ένα κομμάτι του εαυτού τους. Ότι και να γίνει στο μέλλον, όσες χαρές ή πίκρες και αν μας δίνει η ΑΕΚ... αυτή είναι η ομάδα μας και ίσως να μην την αγαπούσαμε τόσο αν δεν μας έδινε και αυτές τις πίκρες μέσα μέσα.

Θα ήθελες να προσθέσεις κάτι άλλο;

Εκ μέρους των ποδοσφαιριστών σας ευχαριστούμε όλους για τη συμπαράστασή σας φέτος. Ξέρουμε ότι σας υποσχεθήκαμε πολλά. Θα το παλέψουμε μέχρι τέλους.
Προσωπικά θέλω να επισημάνω ότι στη φετινή χρονιά δεν είχαμε πολλά μουρμουρητά στις αποτυχίες όπως άλλες χρονιές. Οι φίλαθλοί μας είναι πλέον ώριμοι και αυτό μας βοήθησε στο να μην σταματήσουμε να πιστεύουμε και να αγωνιζόμαστε για την είσοδό μας στην τετράδα. Να ξέρετε ότι ο ποδοσφαιριστής είναι ο πρώτος που λυπάται όταν κάνει λάθη. Είναι αυτός που νιώθει άσχημα μετά να δει στα μάτια τους συμπαίχτες του, τον προπονητή αλλά ειδικά τον κόσμο της ομάδας. Εκεί σας χρειαζόμαστε περισσότερο... στις δυσκολίες. Σας ευχαριστώ ξανά και ελπίζω ότι με τη βοήθειά σας και με λίγη βοήθεια από Ψηλά θα τα καταφέρουμε να μπούμε στην τετράδα! Όλοι μαζί στο ΓΣΖ το Σάββατο για την ΑΕΚ!



Εν ολίγοις...


Παρατσούκλι... αρχηγός
Χόμπι... Πιγκ Πογκ, Medal of Honor με φίλους
Αγαπημένο φαγητό... Σούβλα κοτόπουλο με πατάτες του φούρνου
Αγαπημένη μουσική... trance
Αγαπημένο site... http://www.howstuffworks.com
Κακή συνήθεια… μένω στον υπολογιστή πολλές ώρες
Λατρεύω... την οικογένειά μου
Με εκνευρίζει... να βλέπω γονείς να καπνίζουν στο αυτοκίνητο με τα μωρά τους μέσα
Αγαπημένο πρωτάθλημα... Αγγλία
Καλύτερο ποδοσφαιρικό σύστημα… 4-3-3
Ποδοσφαιριστής φίλος από άλλη ομάδα... Μάκης Παπαϊωάννου
Αγαπημένη στιγμή με την ΑΕΚ... Κατάκτηση Κυπέλου 2004
Μεγαλύτερη απογοήτευση με την ΑΕΚ... Αποκλεισμός από τη Μακκάμπι
Καυτή έδρα… Αντώνης Παπαδόπουλος


Σε ευχαριστούμε αρχηγέ για τον πολύτιμο χρόνο σου και τις διαφωτιστικές απαντήσεις σου. Είμαστε σίγουροι πως ο κόσμος της Α.Ε.Κ. θα ανταποκριθεί στο κάλεσμά σου και θα ευχαριστήσει εσάς τους ποδοσφαιριστές με το θερμό του χειροκρότημα, για όλες τις μάχες που δώσατε φέτος. Από τις δηλώσεις σου κρατάμε: "η Α.Ε.Κ. να μπει στις καρδιές των φιλάθλων της σαν η ομάδα που αντιπροσωπεύει ένα κομμάτι του εαυτού τους"

Share this Article on :

6 ΑΕΚΤΖΗΔΕΣ ΜΙΛΗΣΑΝ! ΓΡΑΨΕ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΕΔΩ!:

Ανώνυμος είπε...

mpravo arxige!poli kala ta les!

Ανώνυμος είπε...

ela re o minas trancakias :P nice

well said arhige!!!!

(averel)

Ανώνυμος είπε...

Apla respect! tipote allo.

Ανώνυμος είπε...

me tin salamina arxige mas ekanea trafic alla den pirazi

Ανώνυμος είπε...

makari na eixame kai allous pou na agapoun tin omada opos ton mina kai ena piename polla makria san omada
kai elpizo tin kiriaki na mpoun mesa sto gipedo kai na katharisoun to paixnidi pou to proto imixrono.
kai meta na akoumen oloi to alo paixndidi pou to radioui.
skaliotis

Ανώνυμος είπε...

Game must go on.
aekara akara
me tin ipostirixi mas 8a pas ompros
ise i megali kiria tis skalas olan
eite paides larnakewn gia tin aek
to mellwn mas anikei
etsi?

Oloi mazi sto gipedo.

Fanatika gia tin aek na traoudisume
opou paw aek s'agapw.
i fwni mas tha akoustei
na eiste sigouroi gia afto
i kerkida mas asfiktika gemati
kai i fwni mas vronteri.
Oloi mazi gia tin aek.
ute vroxi oute aeras mas tromazei
den tha 8a ligisoume pote.
aekara s'agapw...
s'agapw, s'agapw...

ka8e prwi pou xipnw
aekara
i prwti mou skepsi

i aekara i prwti mou skepsi

aek aek aek

Kingsleakis

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια με ακατάλληλο περιεχόμενο δεν θα δημοσιεύονται.

Παρακαλούμε όπως βάζετε ΟΝΟΜΑ ή ΨΕΥΔΩΝΥΜΟ για να δημοσιευθεί το σχόλιό σας.

 

© Copyright A.E.Kition blog 2010 -2011 | Design by Herdiansyah Hamzah | Published by Borneo Templates | Powered by Blogger.com.