News Update :

Τι να πεις τώρα…

Παρασκευή 23 Ιουλίου 2010

Διάβασα κι εγώ το άρθρο του Κακουρή με τίτλο "Το «άπαρτχαϊντ» της Λάρνακας". Η πρώτη μου σκέψη ήταν να απαντήσω στο ίδιο μήκος κύματος. Δεν μπόρεσα όμως. Λυπήθηκα. Λυπήθηκα για την κατάντια μας. Χείμαρρος. Ίσως και να μετάνιωσε όταν το ξαναδιάβασε. Διαβάστε το. Θα σας πάρει κι εσάς από κάτω. Λυπάσαι. Λυπάσαι όταν διαβάζεις τέτοια άρθρα, τέτοιες απόψεις. Δεν θες να απαντήσεις. Δεν θες να διαβάζεις τέτοια. Ούτε να τ’ ακούς δεν θες. Θέλουν να σε διχάσουν. Θέλουν να σου υποβάλουν «εχθρούς». Απογοητεύεσαι…

Μέσα από σχεδόν 500 λέξεις επεδίωξε να «απαντήσει» σε 1 πρόταση (σωστή ή λανθασμένη δεν το συζητώ τώρα). Μέσα από σχεδόν 500 λέξεις «κατάφερε» να στιγματίσει ως ρατσιστική τη Λάρνακα (και τον πληθυσμό της φυσικά,  που δεν αποτελείται μόνο από Σκαλιώτες), να απαξιώσει και να μηδενίσει  την ΑΕΚ (και την πλούσια ιστορία της ως «παιδί» της ΕΠΑ και του ΠΟΛ), να προσβάλει βάναυσα και να βρίσει - συγκεκαλυμμένα και μη - τον Μάριο Έλληνα. Δεν είναι τυχαία. Το ξέρει ότι το έκανε. Μάλλον, έτσι θα ‘νιωθε εδώ και χρόνια. Γιατί όμως;

Προσπάθησα να φανταστώ τη ψυχοσύνθεσή του όταν έγραφε το άρθρο, μπας και μπορέσω να δείξω κατανόηση και συμπάθεια. Άραγε, πόσο έντονα συναισθήματα τον πλημμύριζαν την ώρα που κρατούσε την πένα;  Ίσως κάποιες θύμισες, κάποια παλιά τραύματα τον καθοδηγούσαν. Ίσως, δεν είχε καθαρό μυαλό. Δεν ξέρω. Ας ήταν τουλάχιστον λυτρωτικό για τον ίδιο. Θα μπορούσε να τα πει και διαφορετικά. Θα μπορούσε να περάσει το μήνυμά του με λέξεις που δεν σε θάβουν. Δεν το έκανε. Είναι λυπηρό.

Στην Κύπρο έχουμε μάθει να κάνουμε «εχθρούς». Ακόμα κι όταν δεν υπάρχουν, τους επινοούμε. Είναι φανερό ότι για τον Κακουρή υπάρχει ένας μεγάλος (ή «νάνος» αν προτιμάτε) εχθρός. Κρίμα. Κρίμα, διότι δεν είναι έτσι τα πράγματα. Ο αθλητισμός ενώνει. Η ίδια η ζωή και τα κοινά βιώματα μας ενώνουν. Κρίμα, διότι μας οδηγούν στον πάτο. Ή μήπως τελικά… αυτοί είμαστε και εκεί μας αξίζει; 



Share this Article on :

8 ΑΕΚΤΖΗΔΕΣ ΜΙΛΗΣΑΝ! ΓΡΑΨΕ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΕΔΩ!:

Ανώνυμος είπε...

Κόμπλεξ κατωτερότητας, ίσως;;

Είναι όντως αλήθεια ότι τα προσφυγικά σωματεία ευνοούνται. Δεν μπορεί κανείς να το αμφισβητήσει αφού υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία.

Δεν λέμε ούτε είπαμε ποτέ ότι δεν πρέπει να βοηθήσουμε τους πρόσφυγες συμπατριώτες μας. Όμως η αλήθεια είναι πάντα καλό να λέγεται. Γιατί τα ψέματα έχουν βλάψει τόσο τις τοπικές κοινωνίες όσο και την Κύπρο ολόκληρη. Είναι στ’ αλήθεια δύσκολη η προσφυγιά και μεγάλος πόνος ο ξεριζωμός, είναι ψέμα όμως ότι ο προσφυγικός κόσμος έχει καταφέρει χωρίς βοήθεια να ξαναδημιουργηθεί. Υπήρξαν μεγάλες βοήθειες "οικονομικές" που συνέτειναν προς αυτό και πρέπει να το παραδεχτούμε. Πρέπει να το παραδεχτούμε γιατί η μη παραδοχή αυτής της αλήθειας δημιουργεί την εντύπωση ότι οι πρόσφυγες, όπως πιστεύουν πλέον ως δεδομένο οι ίδιοι, είναι πιο έξυπνοι, πιο εργατικοί, πιο εφευρετικοί … από τους αυτόχθονες. (αυτό και αν είναι ρατσιστικό κύριε Κακουρή). Αυτό το ρατσιστικό διαφαίνεται αφού η ιστορία της ποδοσφαιρικής Λάρνακας υποβιβάζεται στο έπακρο από τον ίδιο τον κ Κακουρή, ο οποίος ξεχνά ότι οι γονείς της ΑΕΚ και οι πατέρες μας μεσουράνησαν στον Κυπριακό αθλητισμό
Επίσης το ψέμα αυτό και η ευμάρεια των προσφύγων που πολύ γρήγορα επικράτησε μετά την εισβολή των τούρκων βαρβάρων στο Νησί μας συνέτεινε στην λήθη, στην λησμονιά των χαμένων πατρίδων και στην μείωση της αγωνιστικότητας των ίδιων των προσφύγων για απελευθέρωση και επιστροφή στις πατρογονικές τους εστίες. Έμειναν τελικά μόνο μερικοί ρομαντικοί σαν και του λόγου μου να θυμούνται και να διεκδικούν πίσω την πατρίδα τους.

ΑΕΚ – ΛΑΡΝΑΚΑ – ΜΙΑ ΖΩΗ

ΥΓ¨: ΠΟΛΥ ΕΥΚΟΛΑ….ΜΑ … ΠΟΛΥ ΕΥΚΟΛΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΚΑΠΟΙΟ ΡΑΤΣΙΣΤΗ ΣΗΜΕΡΑ ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ. ΑΣ ΜΑΘΟΥΜΕ ΚΑΠΟΤΕ ΝΑ ΜΙΛΑΜΕ !!!!

Ανώνυμος είπε...

Έκανε και η μύγα ....



Ντρέπομαι που συνυπάρχω με τέτοιους "ανθρώπους" σαν εσένα.
Αίσχος! Ντροπή!

Απαιτούμε την δημοσία απολογία σου προς όλους αυτούς που έχεις θίξει.
Προς τους συνάδελφους σου δημοσιογράφους. Στον εργοδότη σου. Στην κοινωνία και στην ανθρωπότητα. Σε αυτό το νησί αλλά και προς ολόκληρο τον Ελληνισμό.

Σε τι αποσκοπεί το συγκεκριμένο άρθρο? Ποιος ο σκοπός σας? Μήπως με αυτόν τον τρόπο προσδίδεται θετικά στην κοινωνία μας? Μήπως "καλλιεργείτε" το πνεύμα μας? Μας ενημερώνεται αντικειμενικά ; η απλός εκφράζεται την δική σας προσωπική άποψη?

Πως μπορείτε να καταπιαστείτε από την δήλωση ενός ανθρώπου (ναι μεν σε ηγετική θέση) και να το παρουσιάζετε ως άποψη μιας ολόκληρης πόλης.
Δεν εξετάζω καν το τι ακριβώς εννοούσε ο κύριος Έλληνας.
Ούτε θα σταθώ στην δημοσία απολογία του στο ράδιο πρώτο προς όλους όσους τυχόν έχει θίξει με αυτή του τη δήλωση.

Εσείς που κατηγορείτε άλλους για ρατσισμό τι "προωθείτε" με το άρθρο σας? Μήπως την αγάπη? Την συμφιλίωση? Την υγιές συμβίωση? Δεν προκαλείτε? Δεν βρίζετε? Δεν διχάζετε?

Και από τα προσφυγικά σωματεία που αναφέρονται στην δήλωση του κυρίου Έλληνα πώς μεταπηδήσαμε στους ανθρώπους πρόσφυγες? Ποιος σας δίνει δικαίωμα να αναφέρεστε σε μια πόλη και ένα λαό με χαρακτηρισμούς? Σας ενοχλεί ο όρος πρόσφυγας? Σας την δίνουν οι Λαρνακείς? Η νιώσατε το αγγούρι στο .... και τα χάσατε?

Εμείς πάνω απ'όλα αγαπάμε την πόλη μας αλλά και ολόκληρη την πονεμένη νήσο μας. Και τον Καραβά και την Λάπηθο και την Μόρφου και το Ριζοκάρπασο και το Βαρώσι. Δεν είμαστε τοπικιστές όπως μας παρουσιάζεται μικρέ "δημοσιογραφίσκε" αλλά ούτε και ρατσιστές.

Και ξέρετε γιατί?
Γιατί έτσι αρμόζει στην ιστορία του σωματίου μας. Γιατί μας το επιβάλλουν οι Έλληνες πρόγονοι μας. Γιατί σεβόμαστε και υπηρετούμε αυτό που έχουμε στο έμβλημα της ομάδας μας.

Ξέρουμε πολύ καλά ποιοι είμαστε και από που προερχόμαστε "κύριε" Κακουρή και δεν χρειαζόμαστε κανένα να μας το υποδείξει. Αν με αυτό το τρόπο εσείς προσφέρεται στην καλλιέργεια τις κοινωνίας μας τότε αφήστε μας στην "ακαλλιέργειά" μας να χαράσσουμε μόνοι μας το δικό μας μέλλον.

ΑΕΚ Κίτιον - 4000 χρόνια χρυσής ιστορίας!


Ανιστόρητε...

AEKτσής

Ανώνυμος είπε...

Κύριε Κακουρή δεν είναι ο κ Έλληνας που διαχωρίζει τους πολίτες σε πρόσφυγες και μη, δεν είναι ο κ Έλληνας ου διαχωρίζει τα σωματεία σε προσφυγικά και μη. Είναι το ίδιο το κράτος που το κάνει εδώ και 36 χρόνια αν δεν το έχεις καταλάβει. Άλλα έτσι είναι όταν ο διαχωρισμός σε ευνοεί δεν έχεις τίποτα να πεις κ Κακουρή; Τώρα το θύμηθηκες κύριε Κακουρή ότι υπάρχουν ανισότητες στο κυπριακό ποδόσφαιρο; Tώρα το θυμήθηκες που κάποιος είπε την αλήθεια; Τι να σου πω κ Κακουρή σε λυπάμαι.
Αν δεν σου αρέσουν οι αλήθειες κ Κακουρή απλά σβήσε τα φώτα (ξέρετε εσείς...) να ξαναεπαναληφθεί η συνέντευξη του Έλληνα για να πει αυτά που θέλετε εσείς να ακούσετε.
ΤΑΝΤΟ

Ανώνυμος είπε...

ego estile kai epistoli ston filelethero.
prosopika kai sas kalo olous na min gorasete tipote pou exi na kani me ton filelethero os pou na apologithoun kai o Kakouris kai i etaireia!

prosvaloun mia olokliri poli. eite podosfairofilous eite oxi.

Ανώνυμος είπε...

TELIA KAI PAVLA AEK EISAI KAVLA!

Όσιος Αεκάκιος είπε...

kserete giati ta kamnun oula tuta, ene?fovunte tin aek filoi mu..

Ανώνυμος είπε...

τι περιμενετε απο ενα "δημοσιογραφο" που γραφει για τον φιλε.... αυτη η εφημεριδα παντα μας υποτιμουσε, σπανια εγγραφε νεα μας, κ αν εγγραφε το εκανε αναγκαστικα, κ σε καμια γωνια καποιας σελιδας. τωρα περιμενετε απολογια απο που? απο τον εν λογο"δημοσιογραφο"? απο τους ανωτερους του? (την ιδια την εφημεριδα) που αν δεν τον εβαλαν αυτοι να τα πει, σιγουρα του εκαναν πλατες

Ανώνυμος είπε...

Bravo ston Ellina pou, estw akompsa, ksekinise mia sizitisi girw apo ena thema pou oloi fovounte na aggiksoun. Poli swsta o arthographos pio katw rihni tin mpala stin Anorthwsi. Bumerang o Kakouris telika.

APO TIN KATHIMERINI KIPROU:
Ημερομηνία: 26.07.2010 | 17:31
Επιδότηση σε όσους έχουν ανάγκη
Του Μικαέλο Παπαδάκη

Την άποψη του Μάριου Έλληνα για τη «δυστυχία τού να μην είσαι πρόσφυγας» ασφαλώς και τη θεωρώ εσφαλμένη. Φρονώ πως όχι επιδόματα, αλλά όλα τα λεφτά του κόσμου να σου έδιναν, δεν θα επέλεγες να περάσεις το μαρτύριο του ’74 τέτοιες μέρες. Όμως αυτή η τοποθέτηση ήταν άλλη μια από τις φωνές που ζητούν επαναξιολόγηση των κριτηρίων, βάσει των οποίων στηρίζονται οι πρόσφυγες (ιδιώτες και σωματεία). Αυτό είναι ένα θέμα που θίχτηκε από τη στήλη πριν από μήνες, με συνέπεια ο υποφαινόμενος να μπει στη «μαύρη λίστα» του προσφυγικού κόσμου.

Υπήρξαν πολλοί όμως που συμφώνησαν, στέλνοντας το μήνυμα: «Φίλε, είμαστε πέντε αδέλφια, μη πρόσφυγες. Ο πατέρας μου (σ.σ. ξενοδοχοϋπάλληλος) μας μεγάλωσε με πιο πολλές δυσκολίες απ’ ό,τι μεγάλωσαν πολλά προσφυγόπουλα». Για φτώχια μού μίλησαν πολλοί τότε, κυρίως από Πάφο. Πρώην παράγοντας της Ανόρθωσης μεταφέρει: «Τους φώναξα μια μέρα στο Δ.Σ. και τους έδειξα τα πανάκριβα αυτοκίνητά τους. Τους ρώτησα: “Είστε πρόσφυγες εσείς;”». Πιθανώς κάποιος απ’ όλους αυτούς τους πρόσφυγες, με πολυτελές αυτοκίνητο, σπίτι και εξοχικό, να λαμβάνει μεγαλύτερη βοήθεια απ’ όση ένας βιοπαλαιστής, μη πρόσφυγας – όποιος πει ότι δεν συμβαίνει, μάλλον κρύβεται πίσω από το δάκτυλό του ή ζει αλλού. Αυτό καλείται κοινωνική αδικία, ενδεχομένως και ρατσισμός.

Προς Θεού, δεν υποστηρίξαμε ποτέ πως η ηθική απώλεια της μάνας γης μπορεί να αποκατασταθεί υλικά. Όμως, όπως ένα παιδί που χάνει τη βιολογική του μάνα οφείλει σε 15-20 χρόνια να πάρει τον δρόμο του και να μην επικαλείται την απώλεια ως αιτία μετέπειτα λανθασμένων συμπεριφορών, εφόσον η πολιτεία το έχει αποκαταστήσει (τουλάχιστον υλικά), έτσι και όσα προσφυγικά σωματεία έχουν βοηθηθεί και απέκτησαν περιουσία, θα ήταν ορθότερο να μην επικαλούνται την προσφυγιά ως αιτία των χρεών, τα οποία – ας είμαστε ειλικρινείς – από τα ακριβά συμβόλαια δημιουργούνται.

Η ένστασή μου, τότε και τώρα, είχε να κάνει μόνο με την επίκληση της προσφυγιάς ως αιτίας των χρεών, αλλά και τον τρόπο διαμοιρασμού των επιδομάτων. Επί παραδείγματι, γιατί η Ανόρθωση να πάρει 20-30 χιλιάρικα πέρσι, τη στιγμή που και ιδιόκτητη έδρα διαθέτει και πιστοποιημένα έσοδα (από το Τσάμπιονς Λιγκ) και να μην πάρει και αυτά π.χ. ο Εθνικός Άσσιας ή ο Διγενής που είναι πραγματικά πρόσφυγες χωρίς έδρα; Θα εκτιμούσα πάρα πολύ τον κ. Κούσιο, αν του χρόνου, όταν θα λάβει το επίδομα, διοργανώσει μια όμορφη τελετή και χαρίσει τα χρήματα σε συνανθρώπους μας που έχουν πραγματική ανάγκη, αντί να το χρησιμοποιήσει για να βγουν οι μισθοί των εκατομμυριούχων παικτών του (το ποσό δεν είναι ούτε καν σταγόνα στον ωκεανό των συμβολαίων).

Υ.Γ. Ελπίζω το σημερινό σχόλιο να εκληφθεί ως μια καλόπιστη κατάθεση της αντίθετης άποψης και όχι ως αφορμή τυφλού πολέμου ενάντια σε όποιον διαφωνεί.

papadakism@kathimerini.com.cy

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια με ακατάλληλο περιεχόμενο δεν θα δημοσιεύονται.

Παρακαλούμε όπως βάζετε ΟΝΟΜΑ ή ΨΕΥΔΩΝΥΜΟ για να δημοσιευθεί το σχόλιό σας.

 

© Copyright A.E.Kition blog 2010 -2011 | Design by Herdiansyah Hamzah | Published by Borneo Templates | Powered by Blogger.com.