News Update :

Πιστεύετε στα θαύματα;

Πέμπτη 1 Ιανουαρίου 2009

Φίλες και φίλοι της ΑΕΚ, η ομάδα μας έχει περιέλθει σε πολύ δυσμενή θέση. Έχουνε περάσει 15 αγωνιστικές, δηλαδή 45 προσφερόμενοι βαθμοί. Από αυτούς η ΑΕΚ έχει συλλέξει μόλις 6, λιγότερο από το 1/7, τραγικό ποσοστό για ομάδα με κόσμο, ιστορία και όραμα. Στο μυαλό όλων πλέον, άλλων λιγότερο και άλλων περισσότερο, πλανάται το ερώτημα «Μπορούμε να σωθούμε;» Με άλλα λόγια, πόσα πόδια έχουν πατήσει τη δεύτερη κατηγορία, κανένα, ένα, ενάμιση ή δύο; Οι πίνακες που ακολουθούν και η ανάλυσή τους απαντούν στο ερώτημα αυτό...
Οι αριθμοί θα μιλήσουν και πάλι και ο καθένας θα βγάλει το δικό του συμπέρασμα.
Όντας ρομαντικός, σε δύσκολες καταστάσεις τείνω να βρίσκω εξηγήσεις, να αναλύω σενάρια και να βλέπω στον κατάμαυρο ουρανό μια αχτίδα ήλιου. Ας δούμε λοιπόν πώς έχει η κατάσταση...

Γκολ υπέρ / κατά

Παρακάτω μπορείτε να δείτε τα στατιστικά της ΑΕΚ όσον αφορά τα γκολ προηγούμενων χρονιών, μετά το πέρας του πρώτου γύρου (13 αγωνιστικές)

Παρατηρούμε πως η αμυντική μας γραμμή κυμαίνεται στα ίδια περίπου επίπεδα με προηγούμενες χρονιές, χωρίς να σημαίνει πως 21 γκολ κατά σε ένα γύρο είναι λίγα. Η επιθετική γραμμή όμως είναι που πραγματικά πονά και ευθύνεται για την κακή πορεία. Τα 9 μόνο γκολ που πέτυχε η ΑΕΚ στον πρώτο γύρο μιλούν από μόνα τους, αφού βλέπουμε πως είναι τα μισά περίπου από όσα σημείωνε τις προηγούμενες χρονιές. Με λίγα λόγια δεχθήκαμε υπερδιπλάσια γκολ από όσα σημειώσαμε. Η μεταγραφική περίοδος Ιανουαρίου πρέπει και μπορεί να μας δώσει τις επιθετικές λύσεις που ίσως οδηγήσουν την ομάδα στη σωτηρία.

Ομάδα δεύτερου γύρου η ΑΕΚ

Ο επόμενος πίνακας παρουσιάζει τους βαθμούς της ΑΕΚ των 5 προηγούμενων χρονιών, για κάθε γύρο ξεχωριστά

Με εξαίρεση το 2006/07, όλες τις υπόλοιπες χρονιές η ΑΕΚ συγκεντρώνει περισσότερους βαθμούς στο δεύτερο γύρο παρά στον πρώτο. Δε θα ήταν υπερβολή να λέγαμε πως είναι ομάδα δεύτερου γύρου. Αποκορύφωμα η χρονιά 2004/05 που το δεύτερο γύρο με τις μεταγραφές που έγιναν συγκέντρωσε 10 βαθμούς περισσότερους από τον πρώτο, κάτι που έσωσε την ομάδα από τη διαβάθμιση. Αν υποθέσουμε πως θα συνεχιστεί η παράδοση αυτή και πως η ΑΕΚ θα κάνει αξιόλογες μεταγραφές, τότε αυτό μας δίνει μία ελπίδα πως ίσως το δεύτερο γύρο πάρει γύρω στους 17-22 βαθμούς.

Ζώνη υποβιβασμού

Πολύ μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει ο επόμενος πίνακας στον οποίο μπορείτε να δείτε τις τέσσερις τελευταίες ομάδες της τελικής κατάταξης των 5 προηγούμενων χρονιών.

Αν και το σύστημα υποβιβασμού ήταν διαφορετικό τις προηγούμενες χρονιές με εξαίρεση το 2007/08, παρατηρούμε πως οι ομάδες που βρίσκονται στην 11η θέση και γλιτώνουν τον υποβιβασμό, κυμαίνονται γύρω στους 28 βαθμούς. Το νέο σύστημα διαβάθμισης με δύο ομάδες απευθείας αντί τρεις είναι σαν δώρο για την ΑΕΚ αφού ακόμα και 12η να τερματίσει γλιτώνει τον απευθείας υποβιβασμό και παλεύει στο τρίτο γκρουπ για τη σωτηρία. Θεωρώ πως αν η ομάδα μας καταφέρει να μπει στο τρίτο γκρουπ, δεν υπάρχει περίπτωση να υποβαθμιστεί. Πέρσι, η 13η ομάδα της κανονικής διάρκειας συγκέντρωσε 24 βαθμούς και όμως υποβιβάστηκε απευθείας σε ένα πρωτάθλημα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό, όπως εξάλλου είναι και το φετινό. Λαμβάνοντας υπόψιν τα πιο πάνω στατιστικά, μπορούμε να υποθέσουμε πως η σωτηρία της ΑΕΚ (12η θέση και πάνω) θα κριθεί γύρω στους 28 βαθμούς.

Σενάρια

Ερχόμαστε στο πιο πολύπλοκο και ενδιαφέρον κομμάτι των υποθέσεών μας. Η ΑΕΚ έχει 6 βαθμούς και απομένουν 11 παιχνίδια, δηλαδή 33 διαθέσιμοι βαθμοί. Οι 28 βαθμοί που θέσαμε ως στόχο για τη σωτηρία, με μια απλή αφαίρεση (28-6) μπορούν να αποκτηθούν αν εξασφαλίσει 22 βαθμούς από τα εναπομείναντα 11 παιχνίδια.
Παρακάτω καταγράφονται οι αντίπαλοι που θα αντιμετωπίσει η ΑΕΚ με τη σειρά και οι βαθμοί που κατά την προσωπική μου άποψη πρέπει να εξασφαλιστούν από το κάθε παιχνίδι για το 28άρι.

Όπως θα έχετε προσέξει, τα πράγματα πλέον είναι πάρα πολύ δύσκολα. Η ΑΕΚ καλείται να αρχίσει ένα ανεπανάληπτο σερί νικών, όπως έκανε και πέρσι.
Εάν μέχρι την 23η αγωνιστική δεν εξασφαλιστούν οι 28 βαθμοί τότε μόνο με θαύμα θα γλιτώσει η ΑΕΚ τον υποβιβασμό καθώς θα πρέπει να πάρει βαθμούς από Αποέλ, Ομόνοια και Ανόρθωση, πράγμα δύσκολο αν και όχι ακατόρθωτο. Κάθε τρίποντο που χάνεται από την 16η μέχρι και την 23η αγωνιστική θα πρέπει να εξαργυρωθεί αργότερα από έναν πρωτοπόρο. Γιατί όχι λέω εγώ, φτάνει να γίνουν οι σωστές μεταγραφικές κινήσεις ώστε να γίνουμε ΟΜΑΔΑ. Τότε θα μπορούμε να κτυπήσουμε κάποιο από τα τρία τελευταία παιχνίδια και να σωθούμε.

Υπάρχει φυσικά και το ενδεχόμενο το όριο του υποβιβασμού να μην είναι το 28, αλλά λίγο πιο κάτω, ίσως το 25, πράγμα που δύσκολα βλέπω να γίνεται καθώς τόσο η Πάφος, όσο η ΑΠΕΠ, η ΕΝΠ και η Αλκή είναι ικανές να μαζέψουν αρκετούς βαθμούς. Πάντως από τη μέχρι στιγμής βαθμολογία το μάτι μας καρφώνεται στην Πάφο, που είναι στους 11 βαθμούς, 5 περισσότερους από την ΑΕΚ. Αν κοιτάξουμε ακόμα λίγο πιο πάνω, βλέπουμε πως υπάρχει ένα γκρουπ ομάδων που κυμαίνονται από 14 μέχρι 17 βαθμούς και ίσως κινδυνεύσουν κι αυτές. Πρώτιστος στόχος όμως για την ΑΕΚ είναι να ξεπεράσει την ΑΕΠ. Αυτό είναι το πρόγραμμα της ΑΕΠ καθώς και οι μέγιστοι βαθμοί που κατά την προσωπική μου άποψη δύναται να αποκομίσει:


*Εξυπακούεται πως επιβάλλεται να κερδίσουμε την ΑΕΠ στην έδρα της αλλιώς γιατί να απαιτούμε να σωθούμε.
*Όπως και να έχουν τα σενάρια, παραμένουν σενάρια. Αυτό που έχει σημασία είναι να κοιτάμε το κάθε παιχνίδι ξεχωριστά και να το αντιμετωπίζουμε με σοβαρότητα πραγματικού τελικού, εκμεταλλευόμενοι τυχόν απώλειες βαθμών των προπορευόμενων ομάδων.
*Όσο λιγότερους βαθμούς εξασφαλίσει η ΑΕΠ, τόσο περισσότερο κατεβαίνει η «βάση» των 28 βαθμών.



.
Share this Article on :

2 ΑΕΚΤΖΗΔΕΣ ΜΙΛΗΣΑΝ! ΓΡΑΨΕ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΕΔΩ!:

Ανώνυμος είπε...

file finikuda KATAPLIKTIKO to ar8ro sou. Mpravo re file! Pragmatika edoses mou ena meridio elpidas! Mpravo file mou! Ayto pou 8elo na po ine oti apoti vlepete ine poli diskolo na kerdi8oun ta pexnidia pou evales os nikes ke 3 va8mou. aspoume me ton apollona, 8a nikisoume? diskolo. me ton e8niko? pali diskolo. ke ola ta alla pexnidia pou evales na nikisoume den simeni 8a ta kerdioume. etsi leme edo ke 10 agonistikes. 8a nikisoume ton ena, ton allo, alla vriskomaste edo tora. ayto pou 8elo na po ine oti einai poli diskolo kai mono me proseyxes kai pisti mporoume na kataferoume kati WS FILA8LOI.
Filoi tis AEK MAS piste4te oti mpori na gini. Piste4te sta 8aymata. Ego pistevo pragmatika pistevo... Piste4te. Iparxi 8eos, piste4te. Proseyxi8ite. Min distasete. Prota apo ola i igeia mas filoi mou. Xairetai!
Giorgos

PS MPRAVO KAI 3ANA MPRAVO FILE FINIKUDA!

Ανώνυμος είπε...

Interesting re Finikouda alla diskola ta pramata. Eixa tin entiposin oti itan pio efkoli i ipothesi alla opos ta analises fenete vounon i prospatheia. Gia touton eipa oti theloumen kai allous paixtes gia na kanoumen kali poreia apo twra kai sto eksis. Simfonw pantos mazi sou sto oti prepei na kerdisoume AEP stin pafo oposdipote kai oti an mpoume stin teleftea tetrada den iparxei periptosi diavathmisis. Egw vlepw tin AEP na mazefkei maximum 21-22 vathmous. Kai kati telefteo eimai tis entiposis oti an i omada paei kala prin ta paixnidia me apoel omonoia kai anorthosi tha parei pontous kai apo auta ta 2 diskola paixnidia. Idomen.
LARNAKA 4 EVER

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια με ακατάλληλο περιεχόμενο δεν θα δημοσιεύονται.

Παρακαλούμε όπως βάζετε ΟΝΟΜΑ ή ΨΕΥΔΩΝΥΜΟ για να δημοσιευθεί το σχόλιό σας.

 

© Copyright A.E.Kition blog 2010 -2011 | Design by Herdiansyah Hamzah | Published by Borneo Templates | Powered by Blogger.com.