News Update :

Το ΠΡΟ-ΠΟ της επιτυχημένης χρονιάς

Τετάρτη 20 Αυγούστου 2008

Το πρωτάθλημα αρχίζει κι η εξέδρα πλημμυρίζει…η αγωνία ανεβαίνει μέρα με τη μέρα στο κατακόρυφο εν όψει της πρώτης αγωνιστικής της περιόδου 2008-2009. Από το πρώτο κιόλας σαββατοκύριακο θα έχουμε νικητές και ηττημένους, ενθουσιασμό και απογοήτευση, εικασίες για τις ομάδες που θα πρωταγωνιστήσουν και τις ομάδες που θα υποβιβαστούν, παράπονα για τη διαιτησία, αντιπαραθέσεις παραγόντων, ίσως και αποχωρήσεις προπονητών...
Μετά από μία αποτυχία συνηθίζεται όλοι να κοιτάμε πίσω λέγοντας: «αν δεν τρώγαμε το γκολ…αν δεν έχανε την ευκαιρία…αν μας έδινε το πέναλτι…» και άλλα συναφή προσπαθώντας να απαλύνουμε τον πόνο μας. Το δεδομένο όμως είναι πως όλες οι ομάδες ξεκινούν από την ίδια αφετηρία, έχοντας τρεις βαθμούς στο τραπέζι κάθε αγωνιστική που στα πόδια τους είναι αν θα τους πάρουν ή αν…θα τους κλωτσήσουν! Πριν λίγες ημέρες σε ψηφοφορία που διεξήχθη, οι φίλοι του blog απάντησαν στον παράγοντα που πιστεύουν πως είναι ο καθοριστικότερος για μια καλή πορεία στο πρωτάθλημα με τους περισσότερους ψήφους δικαίως να πηγαίνουν στην αυξημένη προσέλευση και υποστήριξη των οπαδών. Προσπαθώντας κι εμείς να αναλύσουμε στη θεωρία πώς προδιαγράφεται μια καλή πορεία στο πρωτάθλημα βρήκαμε 13 παράγοντες που κατά τη γνώμη μας είναι καθοριστικοί για κάθε ομάδα, άλλοι λιγότερο και άλλοι περισσότερο, και σας τους παρουσιάζουμε με τυχαία σειρά:

1) Προπονητής: εκτός από γνώστης του αντικειμένου και ηγέτης, πρέπει να εμπνέει ποδοσφαιριστές, διοίκηση και κόσμο, έτσι ώστε να αφήνεται να κάνει τη δουλειά του.
Α.Ε.Κ.: Ο Νιρ Κλίγκερ έχει καταφέρει να κερδίσει την εμπιστοσύνη και το σεβασμό μας.
Βαθμός: 10/10
2) Μεταγραφές: αναμφισβήτητα οι μεταγραφικές κινήσεις είναι καθοριστικότατες για την παρουσία της ομάδας. Δε χρειάζονται κατ' ανάγκην μεγάλα ονόματα. Φτάνει να ξέρουν μπάλα, να μην τραυματίζονται εύκολα, να ενσωματωθούν γρήγορα και πάνω απ’ όλα να μη φύγουν ...νύχτα.
Α.Ε.Κ.: Αν και είναι νωρίς να κριθούν, οι παίκτες που εντάχθηκαν και θα ενταχθούν στο δυναμικό της ομάδας φαίνονται πολύ καλές περιπτώσεις και ευελπιστούμε πως θα προσφέρουν τα μέγιστα. Εξάλλου τα τελευταία χρόνια πάμε αρκετά καλά στο θέμα των μεταγραφών.
Βαθμός: 7/10
3) Βάθος: ένεκα και των 32 αγωνιστικών της νέας μορφής του πρωταθλήματος, το ρόστερ κάθε ομάδας πρέπει να είναι πλούσιο με δύο ποδοσφαιριστές στην κάθε θέση, αλλιώς μπορεί να χρειαστεί να χρησιμοποιηθούν λύσεις ανάγκης.
Α.Ε.Κ.: Έχοντας περίπου 27 ποδοσφαιριστές στο δυναμικό της, η ΑΕΚ μπορεί να νιώθει γεμάτη σε όλες τις γραμμές. Υπάρχουν παίκτες με εμπειρίες αλλά και παίκτες νεαροί με όρεξη για δουλειά και δίψα για διάκριση. Κοιτάζοντας το ρόστερ μπορούμε να νιώθουμε ασφαλείς πως δε θα μείνουμε εκτεθειμένοι σε κάποια θέση.
Βαθμός: 9/10
4) Ηλικία-Φυσική κατάσταση: το σύγχρονο ποδόσφαιρο απαιτεί από τις ομάδες να έχουν ταχύτητα και αντοχές οπόταν είναι βασικό για την κάθε ομάδα να διαθέτει και νεαρούς ποδοσφαιριστές με πνευμόνια και αστείρευτες δυνάμεις. Φυσικά μεγάλο ρόλο παίζει και η εκγύμναση της ομάδας καθώς και η προετοιμασία που έκαναν οι ποδοσφαιριστές ούτως ώστε να είναι πάντα φρέσκιοι, μακριά από επιπόλαιους τραυματισμούς.
Α.Ε.Κ.: Άφθονοι οι νεαροί ποδοσφαιριστές στην ομάδα μας. Αλλά ακόμα και οι μεγαλύτεροι (π.χ. Χάρης) μας έδειξαν ότι κάνουν πολλά χιλιόμετρα σε κάθε αγώνα χωρίς να δείξουν ιδιαίτερα σημάδια κόπωσης. Η προετοιμασία της ομάδας μας έγινε με πολύ επαγγελματικά πρότυπα. Είμαι σίγουρος πως φέτος θα είναι σε θέση να βγάλουν 90λεπτο ακόμα και οι πιο...βαριοί/ηλικιωμένοι. (Ίλιτς, Μοσελίν, Ράνεμ)
Βαθμός: 8/10
5) Δίχτυα: όταν βρίσκεις δίχτυα παίρνεις και βαθμούς, και όσο παίρνεις βαθμούς τόσο ανεβαίνεις βαθμολογικά. Η ομάδα που διαθέτει ευκολία στο σκοράρισμα και επιθετική πολυφωνία σίγουρα θα πάρει ευκολότερα κάποια αποτελέσματα από κάποια άλλη που έχει δυστοκία, όσο καλό ποδόσφαιρο κι αν παίζει.
Α.Ε.Κ.: Η ομάδα μας δε φημίζεται για το επιθετικό ποδόσφαιρο, αλλά ευελπιστούμε πως φέτος θα αλλάξουν προς το καλύτερο τα πράγματα. Όσον αφορά την πολυφωνία μπορούμε να πούμε πως διαθέτουμε πλειάδα ποδοσφαιριστών που έχουν καλή σχέση με το πλεκτό. Ο παράγοντας τύχη στο σκοράρισμα θεωρείται δεδομένος και καλοδεχούμενος.
Βαθμός: 7/10
6) Αμυντική συμπεριφορά: είναι γνωστό πως για να αντεπεξέλθεις στο πρωτάθλημα και να κρατηθείς στα ψηλά πρέπει να έχεις γρανιτένια άμυνα. Φυσικά όλη η αμυντική συμπεριφορά της ομάδας παίζει ρόλο, ακόμα και του φουνταριστού σου αφού όταν πιέζεις ψηλά δυσκολεύεις την αντίπαλο ομάδα να επιτεθεί.
Α.Ε.Κ.: Αν συνεχίσουμε από εκεί που μείναμε πέρσι δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα. Ας ελπίσουμε πως η άμυνά μας δε θα δεχθεί περισσότερα από 30 γκολ.
Βαθμός: 8/10
7) Τερματοφύλακας: Ίσως η πιο σημαντική θέση στην εντεκάδα κάθε ομάδας. Ομάδες με καλούς τερματοφύλακες κάνουν πρωταθλητισμό. Πέραν των ικανοτήτων του πρέπει να είναι και ηγέτης, προσωπικότητα, να εμπνέει και να ενθαρρύνει τους συμπαίκτες του και να είναι ο οργανωτής της άμυνας.
Α.Ε.Κ.: Ταλαιπωρηθήκαμε αρκετά στο θέμα ανεύρεσης τερματοφυλάκων φέτος. Το μεγάλο ερωτηματικό είναι ποιος τελικά θα καθιερωθεί ως βασικός.
Βαθμός: ???
8) Κόσμος: Δεν είναι τυχαίο που συχνά αποκαλείται ως ο 12ος παίχτης της ομάδας. Ο κόσμος πρέπει να ακολουθεί την ομάδα μέσα-έξω, παντού, να την ενθαρρύνει δίνοντας χρώμα-φωνή-χειροκρότημα. Έτσι τροποντεινά αποκτάς πλεονέκτημα ψυχολογίας απέναντι στην αντίπαλο ομάδα, αφού «αγωνίζεσαι με 12 παίκτες».
Α.Ε.Κ.: Στο συγκεκριμένο θέμα θέλουμε βελτίωση τόσο σε ποσότητα όσο και σε πάθος και οργάνωση. Πράγματι φέτος γίνεται μια οργανωμένη προσπάθεια και είμαι σίγουρος πως θα έχει αποτελέσματα. Σε αυτό θα βοηθήσει μελλοντικά κι ένα γήπεδο ποδοσφαιρικό το οποίο να μετατραπεί σε «καυτή» έδρα.
Βαθμός: 6/10
9) Διαιτησία: Ίσως ο μοναδικός εξωγενής παράγοντας. Κακά τα ψέματα, η διαιτησία μπορεί να αλλοιώσει αποτελέσματα, σε κάθε πρωτάθλημα. Από το …τσεπάκι της εξαρτώνται επίσης και οι τιμωρίες των ποδοσφαιριστών. Έτσι και στο δικό μας πρωτάθλημα, ομάδα που θέλει να πρωταγωνιστήσει πρέπει να έχει τουλάχιστον 50-50 σφυρίγματα και μειωμένη συγκομιδή καρτών.
Α.Ε.Κ.: no comment
Βαθμός: 3/10
10) Υπομονή: Πολλά από τα περσινά παιχνίδια κρίθηκαν στο γκολ και άλλα τόσα στα τελευταία λεπτά του αγώνα. Η ομάδα που θα έχει την υπομονή και δε θα πανικοβληθεί, μπορεί σε αυτά τα δύσκολα παιχνίδια να χτυπήσει την υστάτη και να πάρει τους υπερπολύτιμους βαθμούς. Μόνο με υπομονή, αυτοπεποίθηση και σωστή στρατηγική.
Α.Ε.Κ.: Με την εμπειρία των ποδοσφαιριστών μας και τη στρατηγική του προπονητή μας είμαι σίγουρος πως θα πάρουμε αρκετούς βαθμούς με την υπομονή.
Βαθμός: 8/10
11) Ψυχολογία και καλό ξεκίνημα: Η ψυχολογία στο ποδόσφαιρο είναι ένα μεγάλο και καθοριστικό κεφάλαιο και ταυτόχρονα ένα στοίχημα που όποια ομάδα κερδίσει σίγουρα θα συντείνει στο να έχει μια καλή πορεία στο πρωτάθλημα. Αυτή είναι η κυριότερη αιτία που φέρνει και τα καλά αποτελέσματα αλλά και τη διάρκεια που κάθε ομάδα θέλει να έχει στην απόδοσή της. Φυσικά ρόλο παίζει και το καλό ξεκίνημα καθώς με θετικά αποτελέσματα τονώνεται η αυτοπεποίθηση των ποδοσφαιριστών. Χωρίς αυτό να σημαίνει πως αν χαθεί ένα παιχνίδι, έστω και η πρεμιέρα, ότι χάθηκε ο κόσμος. Όταν βλέπεις το κάθε παιχνίδι ξεχωριστά μόνο κέρδος έχεις να πάρεις.
Α.Ε.Κ.: Είδαμε μεγάλη βελτίωση στο θέμα της ψυχολογίας τόσο από τους ποδοσφαιριστές όσο και από τον προπονητή. Όσον αφορά το καλό ξεκίνημα, δε μένουν πολλές μέρες για να διαπιστώσουμε αν θα μπούμε "με το δεξί" στο πρωτάθλημα.
Βαθμός: 7/10
12) Καλό κλίμα: Καλό κλίμα στα αποδυτήρια, στην εξέδρα, στις σχέσεις διοίκησης-προπονητή-ποδοσφαιριστών. Από τα βασικότερα συστατικά μιας καλής και επιτυχημένης χρονιάς.
Α.Ε.Κ.: Ας αφήσουμε τη γκρίνια και τα κόμπλεξ στο σπίτι γιατί μόνο διχόνοια φέρνουν στους κόλπους της ομάδας. Πρέπει να "ανοίξει ο καιρός" όσο πιο σύντομα γίνεται γιατί οι τελευταίες εξελίξεις αναστάτωσαν όλους μας.
Βαθμός: 5/10
13) Πρώτο γκολ: Χωρίς να είναι απόλυτο, οι ομάδες που πετυχαίνουν το πρώτο γκολ, χαράσσουν το δρόμο για τη νίκη, ακόμα κι αν αυτό επιτευχθεί νωρίς στο παιχνίδι.
Α.Ε.Κ.: Πέρσι, στα 13 από τα 14 νικηφόρα παιχνίδια, είχαμε προηγηθεί στο σκορ. Μόνο στο 5-3 με την Ομόνοια γυρίσαμε το σκορ. Αυτό όμως δεν πρέπει να μας χαροποιεί και τόσο καθώς υπήρχαν άλλα 6 παιχνίδια στα οποία προηγηθήκαμε όμως τελικά ισοφαριστήκαμε ή ακόμα και χάσαμε το παιχνίδι. Ποσοστό επιτυχίας 68,42% στα παιχνίδια που προηγηθήκαμε.
Βαθμός: 6/10

Είναι φύση αδύνατο για μια ομάδα να είναι άριστη και στους 13 πιο πάνω παράγοντες. Το σίγουρο είναι όμως πως ο καθένας από αυτούς έχει ιδιαίτερη σημασία και καθορίζει τη θέση που τελικά θα καταταγεί η κάθε ομάδα. Ας ελπίσουμε πως η Α.Ε.Κ. φέτος θα πάρει άριστα σε όσους περισσότερους από αυτούς είναι δυνατόν! ! !


**Οι βαθμοί όπως αντιλαμβάνεστε είναι υποκειμενικοί και τυχόν διαφωνίες είναι δεκτές.
**Αν πιστεύετε πως παρέλειψα να αναφερθώ σε κάποιο παράγοντα μπορείτε να αφήσετε το σχόλιό σας.

.

.

Share this Article on :

1 ΑΕΚΤΖΗΔΕΣ ΜΙΛΗΣΑΝ! ΓΡΑΨΕ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΕΔΩ!:

Ανώνυμος είπε...

Filoi sinagonistes stavros komotini..10 meres prin na arxisi to protathlima to roster einai simpliromeno..diladi exoume 11 koinotikous 5 xenous kai 9 kipreous..kai akoume avti ti stigmi mendez-mpa-masounti-entilson kai televteo poli poli oreo to oti theloume kai ena amintiko..diladi an ipologisoume oti kai o amintikos den tha einai apo tin kipro pame stous 5 xenous..tha apoxorisi o martselo sigoura ara pame stous 15 xenous kai koinotikous kai o gavatorta opos lene oloi o opios simera me tin ael deka meres prin tin enarxi tou protathlimatos epexe 70 lepta pexnidi!!!! Diladi pezi 70 lepta pexnidi pextis pou tha figi 10 meres prin tin enarxi..an valoume oti fevgi kai avtos pame stous 10 koinotikous kai 4 xenous ara exoume akoma 2 thesis kenes..sigoura tha apoktithi koftis sti thesi tou gavatorta(afotou figi) kai meni akoma mia thesi keni gia epithetiko..enas apo tous mpa-mendez tha apoktithi kai parousiazete o masounti sigouri metagrafi pou opos exoume mathi stin omada mas ta televtea xronia (paredes,ouelligton,empente,kaviedes) an den tous doume sto gipedo tipota den einai klisto..an leo xana,an theorisoume kai ton masounti klisto tha prepei na apoxorisi akoma enas xenos i kinotikos pextis..an tha apoktisoume kai amintiko tha prepei na figi akoma enas!!!! Exo anisixisi afantasta tis televtees ores apo avta pou diavazo giati den vgeni akri..peran tou gavatorta-martselo pious allous tha allaxoun? Mipos ton josoua pou ethelxe tis televtees agonistikes? ton papoe ton agapimeno tis kerkidas? ton ranem pou xeri kantaria mpalas kai sta aristera einai sigouri lisi? ton atorno? pios tha figi allos? Pragmatika einai poli sixismeni i katastasi..alla xanaleo oti leo tous televteous 2misi mines..empistosini sto kliger kai tha ton krinoume stin poria..PROUD TO BE AEK!!!

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια με ακατάλληλο περιεχόμενο δεν θα δημοσιεύονται.

Παρακαλούμε όπως βάζετε ΟΝΟΜΑ ή ΨΕΥΔΩΝΥΜΟ για να δημοσιευθεί το σχόλιό σας.

 

© Copyright A.E.Kition blog 2010 -2011 | Design by Herdiansyah Hamzah | Published by Borneo Templates | Powered by Blogger.com.