News Update :

Συνέντευξη με τον Αρτέμη Σάββα

Κυριακή 13 Ιουλίου 2008

Αρτέμης Σάββα: Ένας μικρός ήρωας της Α.Ε.Κ.
Ο ταλαντούχος Αρτέμης είναι ένας ποδοσφαιριστής γέννημα-θρέμμα της Α.Ε.Κ, γεννημένος στις 07/07/1987, μετράει ήδη 10 χρόνια προσφοράς στην ομάδα μας. Έχει φορέσει επίσης τη φανέλα της εθνικής νέων αλλά και ελπίδων. Πέρσι έβαλε μια παύση στο κεφάλαιο Α.Ε.Κ. για να μεταβεί για σπουδές στην Ελλάδα. Λόγω της αγάπης του για το ποδόσφαιρο, αποφάσισε να συνεχίσει την ποδοσφαιρική του καριέρα στον Α.Ο. Αγίας Παρασκευής, συνδυάζοντας έτσι σπουδές και ποδόσφαιρο. Σημειωτέον πως η ομάδα της Αγίας Παρασκευής έχει πρόεδρο το Γιάννη Καλιτζάκη και τεχνικό σύμβουλο τον Ηλία Ατματζίδη οι οποίοι αναγνώρισαν αμέσως το ταλέντο του Αρτέμη Σάββα. Ας δούμε τι μας απάντησε σε ορισμένες ερωτήσεις που του υποβάλαμε σχετικά με την ΑΕΚ, τη ζωή του στην Αθήνα και το μέλλον του:

Για τη ζωή στην Αθήνα...

Πώς και βρέθηκες στην Αθήνα;

Με το που τέλειωσα το στρατό θα έπρεπε να αποφασίσω με ποιο τρόπο και με ποιους στόχους θα συνέχιζα την ζωή μου. Από μικρός με έλκυε ο αθλητισμός και όλοι οι στενοί μου φίλοι και γνωστοί δε ξαφνιάστηκαν όταν τους ανακοίνωσα ότι τελικά θα ασχοληθώ με τον αθλητισμό. Κατατάχτηκα στη σχολή μου η οποία έχει ως έδρα την Αθήνα και αναγκάστηκα να μεταναστέψω εκεί για τα επόμενα 4 χρόνια.

Πώς καταφέρνεις και συνδυάζεις σπουδές και ποδόσφαιρο;

Είναι τρομερά δύσκολο να συνδέσεις και τα δυο. Δεν υπάρχει καθόλου ελεύθερος χρόνος για διασκέδαση και ξεκούραση. Είσαι συνεχώς στο «πόδι», αφού όλα τα πρωινά είναι το ωράριο της σχολής και το απόγευμα η προπόνηση. Αυτό που δυσκολεύει περισσότερο την κατάσταση είναι ότι μένεις μόνος σου στο διαμέρισμα άρα όλα πέρανε από το χέρι σου. Από το φαγητό μέχρι και να πλένεις πιάτα.

Πες μας λίγα λόγια για την ομάδα σου την Αγία Παρασκευή.

Η περιοχή της Αγίας Παρασκευής συγκαταλέγεται μέσα στους 4 πιο μεγάλους δήμους της Αθήνας. Είναι πλούσια περιοχή, με φιλόξενους κατοίκους, αλλά όχι και τόσο ποδοσφαιρόφιλους, ως προς την ομάδα μας. Ασχολούνται κυρίως με τον ΠΑΟ και τον ΟΣΦΠ. Φυσικά στα κρίσιμα παιχνίδια βρίσκονταν πάντα στο πλευρό μας. Κατά τα αλλά η ομάδα μας αποτελείται από ένα παρά πολύ καλό διοικητικό συμβούλιο και ένα πολύ δυναμικό προπονητικό team. Γι΄αυτό αποτελούμε ένα εξαιρετικό και ενωμένο σύνολο με αποτέλεσμα να καταφέρουμε και φέτος να κατακτήσουμε το πρωτάθλημα, το κύπελλο, με παράλληλη άνοδο στη Γ΄ Εθνική.

Πες μας λίγα λόγια για την αγωνιστική σου παρουσία στην ομάδα της Αγίας Παρασκευής.


Με το που ενσωματώθηκα στην ομάδα ήθελα από την πρώτη στιγμή να δείξω τις προθέσεις μου και στόχος μου φυσικά ήταν να καθιερωθώ στην αρχική 11αδα. Έτσι με σκληρή δουλεία κατάφερα και πέτυχα το στόχο μου που φυσικά δεν ήταν καθόλου εύκολος. Η θέση η οποία αγωνιζόμουν και στην ΑΕΚ ήταν χαφ. Η ομάδα όμως είχε ένα πρόβλημα στην θέση του δεξιού μπακ έτσι ο προπονητής δοκίμαζε διαφόρους παίχτες σε αυτή την θέση. Τελικά με δοκίμασε και εμένα σε αυτή τη θέση όπου τα πήγα περίφημα, έτσι στο τέλος της ποδοσφαιρικής χρόνιας είχα καταλήξει να αγωνίζομαι ως δεξιός μπακ τα περισσότερα παιχνίδια. Φυσικά αγωνίστηκα και στην κανονική μου θέση μερικά παιχνίδια. Είχα περίπου 30 συμμέτοχες όλη τη χρόνια σε πρωτάθλημα και κύπελλο και είχα αντικρίσει 2 κίτρινες κάρτες (στα πρώτα δυο παιχνίδια του πρωταθλήματος!!) αλλά και μια φορά την κόκκινη κάρτα. ( 2 κίτρινες)

Πώς σε αντιμετωπίζουν οι συμπαίκτες σου;

Με είχαν βοηθήσει να ενσωματωθώ όσο πιο γρήγορα μπορούσα, με αγκάλιασαν και με είχαν «βάλει» στην παρέα τους από την πρώτη στιγμή και φυσικά τους ευχαριστώ πολύ γι αυτό. Τώρα πλέον είμαστε παρά πολύ καλοί φίλοι και με αρκετούς από τους συμπαίκτες μου βγαίνουμε έξω μαζί για καφέ , περνάμε αρκετά από τα ρεπό μας μαζί και έτσι συνεχίζουμε να έχουμε μια πραγματικά καλή σχέση.

Η Αγία Παρασκευή θα είναι η απαρχή μιας σπουδαίας καριέρας στην Ελλάδα;

Ποτέ δεν ξεκινώ κάτι και να στοχεύω πάρα πολύ ψηλά. Από την οικογένεια μου έχω μάθει ότι τη σκάλα πρέπει να την ανεβαίνεις ένα-ένα σκαλοπάτι με σταθερά και προσεχτικά βήματα. Έτσι και εγώ θέλω αρχικά να καθιερωθώ στη «Santa» ( χαϊδευτικό της ομάδας). Μια πρόταση από τις μεγάλες ομάδες της Ελλάδας θα ήταν καλοδεχούμενη και φυσικά η ανταμοιβή πολλών κοπών και φυσικά η δικαίωση.




Για την ΑΕΚ...

Πιστεύεις ότι έκανες τη σοφότερη επιλογή φεύγοντας από την ΑΕΚ; Μετά τις σπουδές σου θα επέστρεφες πίσω;

Η ΑΕΚ είναι ένα πολύ μεγάλο και σημαντικό κεφαλαίο στην ποδοσφαιρική μου καριέρα και στη ζωή μου γενικότερα. Είναι η πρώτη ομάδα που αγάπησα και που σε αυτή αντρώθηκα ποδοσφαιρικά. Έκανα πολλούς φίλους με τους οποίους ακόμα διατηρώ άριστη φιλική σχέση. Ήταν δύσκολη για εμένα αυτή η αποχώρηση μετά από 10 ολόκληρα χρόνια αγωνιστικής πορείας στην ΑΕΚ. Τα πράγματα δυστυχώς τελικά δεν κύλισαν όπως πραγματικά ήθελα και την αποχώρησή μου την έκαναν πιο εύκολη κάποιοι άνθρωποι της ομάδας….. Φυσικά και θα ήθελα να επιστρέψω πίσω. Είναι η ομάδα που αγαπώ. Πιστεύω πως ναι, έκανα τη σοφότερη επιλογή. Τώρα πλέον κάνω τη σπουδή που μου αρέσει, αγωνίζομαι σε μια ομάδα που νοιάζονται για εμένα και προσπαθούν να με βοηθήσουν όσο περισσότερο μπορούν. Αυτό μπορώ να πω ότι μου είχε λείψει τα τελευταία 10 χρόνια.

Φαντάζομαι ότι παρακολουθείς τους πρώην σου συμπαίκτες (Κυριάκου, Κατσή, Μιχαήλ) να καθιερώνονται στην ενδεκάδα της πρώτης ομάδας. Πώς νιώθεις γι’ αυτό;

Θα σας απαντήσω διαφορετικά. Αφού εσείς χαίρεστε που βλέπετε νεαρά παιδιά να αγωνίζονται στην ομάδα τα οποία προέρχονται από τις ακαδημίες της ομάδας μας σκεφτείτε πώς θα νιώθω εγώ. Με αυτά τα παιδιά ήμουν κάθε μέρα μαζί, παίζαμε κάθε μέρα ποδόσφαιρο μαζί. Στερηθήκαμε, αγωνιστήκαμε, πανηγυρίσαμε και λυπηθήκαμε παρά πολλές φορές μαζί. Σε αυτή την ομάδα όπου υπήρξα αρχηγός, αντιμετώπισα τον καθένα ξεχωριστά ακόμα και σε στιγμές έντασης ή προβλημάτων τα οποία πιθανότατα να έρχονταν σε εμένα να τα πουν, βρίσκαμε πάντα τη λύση. Νιώθω πολύ υπερήφανος γι αυτούς που μπόρεσαν να παίξουν και θα τους ευχηθώ μέσα από την κάρδια μου κάποια μέρα να καθιερωθούν στην ομάδα. Το πώς νιώθω το ξέρουν και οι ίδιοι.

Ανέμενες ότι θα έπαιρναν τις ευκαιρίες;

Για να είμαι ειλικρινής όχι. Φυσικά από ότι φαίνεται έχουν αλλάξει τα πράγματα από τη στιγμή που έχει αλλάξει ο προπονητής της ομάδας. Και εδώ θέλω να σας πω ακόμα ένα πράγμα. Εσείς ως οπαδοί ξέρετε μονό αυτά τα τρία ονόματα: Κυριάκου, Κατσή, Μιχαήλ και λέτε ότι είναι πολύ καλοί παίχτες. Όμως δεν είναι έτσι, ξέρετε μονό αυτούς τους τρεις επειδή αυτούς έβαλε ο προπονητής. Πίσω από αυτούς υπάρχουν ακόμα τόσοι που είναι έτοιμοι να μπουν στην ομάδα. Η καλύτερη μεταγραφή της ΑΕΚ είναι να επενδύσει σε αυτά τα ταλέντα και είναι σίγουρο ότι δε θα χάσει.

Εσένα σου δόθηκαν οι ευκαιρίες;

Αυτό είναι κάτι που δε θέλω να το σχολιάσω. Ας πούμε ότι ήμουν άτυχος η ότι δεν υπήρχαν οι κατάλληλες συνθήκες. Αυτοί που πρέπει να ξέρουν, ξέρουν, ασχέτως αν κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν και αποποιούνται ευθυνών.

Τελικά η ΑΕΚ είναι φυτώριο ταλέντων ή όχι;

Η ΑΕΚ είναι μια κλασική περίπτωση φυτώριου παικτών. Φυσικά στις ακαδημίες της ΑΕΚ όταν τα φυτά πάνε να ανθίσουν ξαφνικά πέφτει χαλάζι…….
Θα σας αναφέρω απλά τα τρόπαια και τις κατακτήσεις που είχαμε εμείς σαν ομάδα και πιστεύω τα συμπεράσματα είναι εύκολο να παρθούν από τον καθένα: 1 ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ U21 2007-08, 2 φόρες ΤΡΙΤΗ θέση στο πρωτάθλημα U21, 1 φορά ΤΡΙΤΗ θέση στο πρωτάθλημα U17, 1 ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ U15

Η ΑΕΚ είχε μια επιτυχημένη χρονιά πέρυσι στο πρωτάθλημα. Πού οφείλεται αυτό κατά τη γνώμη σου;

Δε γνωρίζω πολύ περισσότερα πράγματα από έναν απλό οπαδό. Φυσικά είναι λογικό να βελτιώθηκε η ομάδα μετά την αλλαγή του προπονητή και αυτό φαίνεται και από την ανοδική πορεία της ομάδας. Ένα πολύ σημαντικό κομμάτι πρέπει να έπαιξε και ο βοηθός προπονητής της ομάδας κ. Στεφανή, τον όποιο γνωρίζω παρά πολύ καλά από τη θητεία του στις ακαδημίες της ομάδας. Πρέπει να βοήθησε παρά πολύ τον κ.Κλίνγκερ σε πολλούς τομείς και κυρίως στον τομέα να μάθει καλύτερα το υλικό που είχε η ομάδα και να το διαχειριστεί άριστα όπως και έκανε στο τέλος.

Τι θα θυμάσαι για πάντα από την πορεία σου στην ΑΕΚ; Ποια εφόδια σου προσέφερε;

Φυσικά η στιγμή που θα μου μένει αξέχαστη είναι η κατάκτηση του τελευταίου πρωταθλήματος με την ομάδα στο πρωτάθλημα U21, 2007-08. Ήταν μια επιβράβευση των κόπων και των θυσιών που κάναμε όλοι εκείνη την χρόνια. Από τον προπονητή μας τον κ.Γιώργο Κωνσταντίνου που ήταν ο μόνος άνθρωπος που στεκόταν δίπλα μας όλη τη χρόνια μέχρι και τον τελευταίο παίκτη της ομάδας.
Ακόμα και αυτοί που ήρθαν μόνο στο τελευταίο παιχνίδι για να πάρουν τα εύσημα και να μπουν στις φωτογραφίες οι οποίες θα μένουν για πάντα στο σωματείο της ΑΕΚ. Μόνο εμείς –παίκτες και προπονητής- ξέρουμε πόσα τραβήξαμε για να φτάσουμε μέχρι εκεί και εγώ θεωρώ τιμή μου που είμαι ο πρώτος παίχτης της ΑΕΚ που σηκώνει το πρώτο πρωτάθλημα στη μικρή ιστορία αυτής της ομάδας. Επίσης θεωρώ τυχερό τον εαυτό μου που ήμουν αρχηγός αυτής της μεγάλης (σε ποιότητα) ομάδας και δεν υπερβάλλω καθόλου. Όταν κερδίζεις τη δεύτερη στον πινάκα Ομόνοια με 6-1 αυτό πιστεύω τα λέει όλα.



Τελειώνοντας θέλω να σας ευχαριστήσω για την πολύ καλή συνεργασία που είχαμε και την ευκαιρία που μου δώσατε να μιλήσω στο blog σας. Σας εύχομαι τα καλύτερα γι αυτή την τρομερή δουλειά που κάνετε και πολύ κουράγιο για τη συνέχεια.

Κι εμείς με τη σειρά μας ευχαριστούμε τον Αρτέμη Σάββα για τον πολύτιμο χρόνο του και τα καλά του λόγια και του ευχόμαστε κάθε ακαδημαϊκή αλλά και ποδοσφαιρική επιτυχία. Μακάρι κάποια στιγμή να τον δούμε αγωνιζόμενο και πάλι με τα χρώματα της ΑΕΚ, φορώντας και πάλι το περιβραχιόνιο του αρχηγού.

Εν ολίγοις...

Παρατσούκλι... ΑΡΤΕ
Χόμπι... PRO EVOLUTION SOCCER
Αγαπημένο φαγητό... MAΚΑΡΟΝΙΑ
Αγαπημένη μουσική... ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΝΤΕΧΝΟ
Αγαπημένο site... www.contra.gr
Κακή συνήθεια… ΝΑ ΤΡΩΩ ΓΛΥΚΑ
Λατρεύω... NA ΚΑΝΩ ΠΛΑΚΕΣ
Με εκνευρίζει... ΨΕΜΑ ΔΙΠΛΟΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ
Αγαπημένο πρωτάθλημα... ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΟΓΩ ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΥ, ΙΣΠΑΝΙΚΟ ΛΟΓΟ ΘΕΑΜΑΤΟΣ
Καλύτερο ποδοσφαιρικό σύστημα… 4-4-2
Θέση που προτιμώ να αγωνίζομαι...ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΣ ΧΑΦ
Τρελό μου όνειρο...ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΚΥΠΕΛΟ ΚΑΙ CHAMPIONS LEAGUE ME TON ΠΑΟ
Ποδοσφαιριστής φίλος ... MΙΧΑΛΗΣ ΜΙΧΑΗΛ
Ποδοσφαιριστής ίνδαλμα... ZINEDINE ZIDANE, JOUAN RAMON RIQUELME
Ξένος που ξεχώρισα από την ΑΕΚ...ANDRIANO, RANDOUKAN
Κύπριος ποδοσφαιριστής-υπόδειγμα... ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΝΑ
Φοινικούδες ή Γλυφάδα... ΦΟΙΝΙΚΟΥΔΕΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΜΟΥ (οι οποίοι μου λείπουν πολύ όταν βρίσκομαι στην Αθήνα)
Share this Article on :

3 ΑΕΚΤΖΗΔΕΣ ΜΙΛΗΣΑΝ! ΓΡΑΨΕ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΕΔΩ!:

Ανώνυμος είπε...

paixtaras k tou aksizei kati perissotero!!!

Ανώνυμος είπε...

re pedia ma ti simbenei me to pintado epire tin eleythera toy ke kanenas den lei tipote apo tin dioikisi..na mpoy loarkazoyn na minoyme me ena epithtetiko...

Ανώνυμος είπε...

akoma anfisvitas re file 12.20?????? i logiki sou lei oti iparxi pithanotita na minoume me ena epithetiko???? se liges meres tha esomatothi kai o pindato me tin omadara mas. an oxi? tote tha vri allon isaxio o kroif. akoma anfivaloume?

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια με ακατάλληλο περιεχόμενο δεν θα δημοσιεύονται.

Παρακαλούμε όπως βάζετε ΟΝΟΜΑ ή ΨΕΥΔΩΝΥΜΟ για να δημοσιευθεί το σχόλιό σας.

 

© Copyright A.E.Kition blog 2010 -2011 | Design by Herdiansyah Hamzah | Published by Borneo Templates | Powered by Blogger.com.