News Update :

Αφιέρωμα: 19χρόνια Α.Ε.Κ.!!!

Πέμπτη 18 Ιουλίου 2013

18 Ιουλίου 1994



Μια ημερομηνία σημαδιακή για τη Λάρνακα και το αθλητικό γίγνεσθαι της πόλης. Είναι η μέρα που συγχωνεύθηκε ο Πεζοπορικός και η Ε.Π.Α. έτσι ώστε να ενώσουν την πόλη και επαρχία Λάρνακος, δημιουργώντας μια ομάδα που θα είναι άξια να πρωταγωνιστεί στο ποδοσφαιρικό, καλαθοσφαιρικό αλλά και πετοσφαιρικό στερέωμα του τόπου. Το βρέφος αυτό που μόλις είχε γεννηθεί πήρε το όνομα Α.Ε.Κ. : "Αθλητική Ένωση Κίτιον" 




Ένα όνομα ιστορικότατο αφού αναφέρεται στην αρχαία πόλη του Κιτίου και στο φημισμένο λιμάνι της. Σύμβολό της ο Κίμων ο Αθηναίος, που "και νεκρός ενίκα". Αναμφισβήτητα για να γνωρίσει κάποιος την ιστορία της ομάδας μας, πρέπει να ταξιδέψει πίσω στο χρόνο. Όχι απλά μέχρι το 1994, αλλά πολύ παλαιότερα. Κι αυτό γιατί η Α.Ε.Κ. έχει περάσει από πολλές φάσεις προτού καταλήξει στη σημερινή της ονομασία και σύσταση...


Συγκεκριμένα, πρέπει να ταξιδέψουμε πίσω στο 1926. Ήταν η χρονιά που ιδρύθηκε ο Α.Μ.Ο.Λ.: Αθλητικός Μουσικός Όμιλος Λάρνακος, για να υποβοηθήσει τη μουσική και αθλητική ανάπτυξη της κυπριακής αυτής πόλης. Σύμβολο του ομίλου η Άρπα και τα χρώματά του το κίτρινο και το μαύρο. Ετσι, το 1927, δημιούργησε αξιόλογη Μαντολινάτα και 15μελή Ορχήστρα υπό τη μουσική διεύθυνση του (εκ των μελών του ΔΣ) Ερμάνου Ζιρίγκοβιτς. Τα 2 μουσικά σύνολα εμφανίστηκαν σε πολλές εκδηλώσεις της πόλης.


Το 1927 όμως ένας άλλος σπουδαίος όμιλος γεννιόταν και επίσημα, ο
Πεζοπορικός Όμιλος Λάρνακος. (Π.Ο.Λ.) Μαρτυρίες τοποθετούν τη δραστηριοποίηση του Πεζοπορικού πολύ νωρίτερα, το 1924. Σύμβολό του η καμήλα-δρομέας που ακούραστη διανύει ατελείωτα χιλιόμετρα. Για να γίνει κάποιος μέλος του Πεζοπορικού έπρεπε να περπατήσει από τη Λάρνακα μέχρι τη Δεκέλεια και πίσω! Χρώματα του ομίλου το πράσινο και το λευκό. Φιλοσοφία του ομίλου όπως υποδηλώνει και το όνομά του ήταν η πεζοπορία αλλά και κατ’ επέκταση οι αθλητικές δραστηριότητες. Συχνά διοργάνωνε εκδρομές, πεζοπορίες αλλά και ποδηλασία σε ολόκληρη την Κύπρο. Αργότερα δραστηριοποιήθηκε και με άλλα αθλήματα όπως το Χόκεϊ, την κωπηλασία κ.α. Μάλιστα, με δική του πρωτοβουλία διεξήχθη το πρώτο παγκύπριο ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα το 1931, πριν την ίδρυση της Κ.Ο.Π. Τόσο ο Α.Μ.Ο.Λ. όσο και ο Πεζοπορικός συμμετείχαν ενεργά στις διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις της Λάρνακας.

Το 1932 οι δύο αυτοί όμιλοι συγχωνεύθηκαν δημιουργώντας την Ε.Π.Α. : «Ένωσις Πεζοπορικού Α.Μ.Ο.Λ.» Ο νέος αυτός σύλλογος δημιούργησε ομάδα ποδοσφαίρου αλλά ενίσχυσε και τη φιλαρμονική με στελέχη του Πεζοπορικού. Η φιλαρμονική αυτή ήταν το καμάρι της πόλης για πολλά χρόνια. Το σωματείο διοργάνωνε συχνά καλλιτεχνικές παραστάσεις με τη συνοδεία της ορχήστρας του. Παράλληλα διέθετε και ποδοσφαιρική ομάδα η οποία προσπαθούσε για το καλύτερο. Στην ομάδα αγωνίζονταν ελληνοκύπριοι, τουρκοκύπριοι και αρμένιοι. Η πόλη είχε πλέον ενωθεί με ένα όνομα: «Ε.Π.Α.»

Η ένωση αυτή όμως διήρκησε μόνο για 5 χρόνια, καθώς το 1937 απεχώρησαν από την Ε.Π.Α. μερικά 
μέλη τα οποία επιθυμούσαν να επαναδραστηροποιήσουν τον Πεζοπορικό. Έτσι κι έγινε. Όμως η Ομοσπονδία απαγόρευε τη χρησιμοποίηση του ονόματος Πεζοπορικός καθώς αυτό υπήρχε και παλαιότερα όταν είχε συγχωνευθεί με την Ε.Π.Α. Έτσι αποφάσισαν να τον ονομάσουν «Νέο Πεζοπορικό» όμως σύντομα καθιερώθηκε και πάλι ως Πεζοπορικός ή Πιολάς όπως ήταν αργότερα το χαϊδευτικό της ομάδας. ΠΙ-Ο-ΛΑ Τα αρχικά γράμματα δηλαδή του Π.Ο.Λ. Μια νέα εποχή είχε αρχίσει με τις δύο ομάδες να εκπροσωπούν την πόλη πλέον ξεχωριστά στο ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα αλλά και σε άλλα αθλήματα όπως την καλαθόσφαιρα όπου ο Πεζοπορικός μεγαλουργούσε για ένα διάστημα μετρώντας 3 πρωταθλήματα και 5 κύπελλα. Συχνά υπήρχαν και μικρές κόντρες-πειράγματα μεταξύ των οπαδών των δύο ομάδων, αλλά σπάνια έβγαιναν εκτός ορίων.

Στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα του 1955-59 πολλοί από τους ποδοσφαιριστές των δύο ομάδων εντάχθηκαν στους κόλπους της Ε.Ο.Κ.Α. και αρκετοί από αυτούς συνελήφθησαν. Γνωστότερος είναι ο ποδοσφαιριστής του Πεζοπορικού, Μιχαλάκης Παρίδης, ο οποίος έπεσε μαχόμενος. Το άγαλμά του βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, απέναντι από τις Καλογριές.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα σωματεία-κτίρια που κατά καιρούς φιλοξενούσαν τις δυο ομάδες. Μαρτυρίες θέλουν το πρώτο σωματείο του Πεζοπορικού να στεγάζεται στην περιοχή που σήμερα βρίσκεται το Δημοτικό σχολείο Καλογερά! Αργότερα, μεταφέρθηκε στην οδό Καλογερά και πάλι, αλλά πίσω από τη νυν Ελληνική τράπεζα. Στην πιο πρόσφατη ιστορία του ο Πεζοπορικός στεγαζόταν στην καρδιά της πόλης, απέναντι από την Α.ΤΗ.Κ. (CYTA) πάνω από το νυν καφέ blenders. Tέλος, όπως θα θυμούνται οι περισσότεροι, ο Πεζοπορικός φιλοξενείτο σε ένα επιβλητικό κτίριο της Μητρόπολης, όπου παλαιότερα ήταν η Γαλλική πρεσβεία, στα φώτα χρυσοπολίτισσας. Εκεί είναι που πανηγύρισε και το πρωτάθλημα πριν 20 χρόνια περίπου.
Η Ε.Π.Α. φιλοξενήθηκε ένα διάστημα επίσης στο σωματείο πίσω από την Ελληνική Τράπεζα. (όπως και ο Πεζοπορικός) Αργότερα το σωματείο της ήταν στη Λεωφόρο Γρηγόρη Αυξεντίου, στη γωνία με την Αποστόλου Βαρνάβα, λίγο πριν τα φώτα της αστυνομίας. Τέλος, το 1990 εγκαινιάστηκε επίσημα το νέο σπίτι της Ε.Π.Α., που έμελλε να είναι και το σημερινό σωματείο της Α.Ε.Κ.

Έχοντας δεδομένο λοιπόν το γεγονός ότι η Α.Ε.Κ. γεννήθηκε το 1994 από την ένωση των δύο αυτών ένδοξων ομάδων ως συνεχιστής της ιστορίας τους, τότε καταλαβαίνουμε πόσο "βαριά" είναι η κιτρινοπράσικη φανέλα. Μια φανέλα που κρύβει πίσω της ουκ ολίγα τρόπαια:
5 πρωταθλήματα
7 κύπελλα 
1 ασπίδα

Οι πιο πάνω πληροφορίες συγκεντρώθηκαν από μαρτυρίες πρώην Επαϊτών και Πεζοπόρων, και νυν ΑΕΚτζήδων οι οποίοι μας τις διηγήθηκαν με ιδιαίτερη συγκίνηση. Μας έδωσαν να καταλάβουμε πως οι δυο αυτές ομάδες κρύβουν πίσω τους ένδοξη ιστορία, η οποία σε καμία περίπτωση δεν έχει θαφτεί ούτε και πρέπει να ξεχαστεί. Αντιθέτως, πρέπει να χρησιμοποιηθεί κατάλληλα έτσι ώστε να αντιληφθούν όλοι τι εστί ΕΝΩΣΗ και να αγκαλιάσουν την ομάδα. 
Η πόλη και επαρχία στην οποία μεγαλώσαμε και ζούμε είναι ενωμένη με ένα όνομα: Αθλητική Ένωση Κίτιον! Μια ομάδα με ιστορία 87 χρόνων που διψά για νέες διακρίσεις και μας θέλει όλους στο πλευρό της!







..

Share this Article on :

15 ΑΕΚΤΖΗΔΕΣ ΜΙΛΗΣΑΝ! ΓΡΑΨΕ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΕΔΩ!:

Ανώνυμος είπε...

bravo file finikouda poli dynato to athro afieroma sthn istoria tis AEKaras mas.

Ανώνυμος είπε...

file finikuda ise megalos. e3eretiko afieroma

Κωνσταντίνος είπε...

Efxaristw paidia naste kala.

Ανώνυμος είπε...

file finikuda sigxaritiria...omos, 8elo na sta8o se ena 8ema sovaro alla kirio se oson afora tin anazopirosi tis omadas... 8e i8ela na anafero to e3is" i AEK gia na gini mia omada opos tin 8eloume emis, prepi na apotelite apo ena sinolo opadon, fanatikon... oxi apo 5-6 atoma ke ta sigxero. afta ta 5-6 atoma ta evlepa ka8e agona. efernan timpano ke perimenan me oli tous tin ipomoni na er8oun ligoi nearoi na fona3oun me tin omada. diladi 8a erxomaste mono me tin ano ke tin omo ke to apoel? den kerdizonte etsi ta protathlimata...afta ta 5-6 atoma pou leo, ine o mimis,ta 2 4ila adelfia(sigxoreste me pou den 3ero onomata), o kragkaieris ke akoma 2-3. o ka8e enas mpori na piasi apo 5 filous tou ke na tous pi na vre8oun se enan agona na ipostiri3oun tin omada mas...ean emis oi 100 fanatikoi(mono sta mats me ano simionete aftos o ari8mos) feroume apo 3 filous stin omada, nearous, 8a ginoume 300 ke siga siga 8a ginoume anor8osi je omonoia...omos xriazete prospa8ia, kopo, ipomoni ke pano apo ola 8elisi. etsi xtizonte oi megales omades...8elame kali omada? tin pirame, 8elame gipedo? 8a to paroume...enan pragma mas zitane afta ta atoma pou dronoun sto gipedo, katapinoun xiliometra ke kirios i diikisi pou kani anepanaliptes prospa8ies na feri kosmo sto gipedo...

efxaristo gia ton xoro ke tin ora pou mou afierosate...file finikuda, file zapatista, eseis ke mono eseis mporite na to ilopiisete. gra4ete ar8ro, stilte ta stis a8litikes kipriakes istoselides...MIN TO PARAMELISTETE SAS PARAKALO...etsi xtizonte oi megales omades...XRONIA POLLA AEKARA MOU...ke stin pafo 8a ime mazi sou!

AEKARAS

Ανώνυμος είπε...

File simfono me to arthro sou!Autous tous provlimatismous pou exeis tous exo kai ego kai alloi tosoi!Giauto kanoume auti tin prospatheia na kanoume SY.FI!Vgalame kai simvoulio tha vroume kai oikima kai tha eimaste poly organomenoi stin kerkida!Apla elate oloi konta na stiriksete tin prospatheia pou ginetai!
Episis thelo na po ena megalo BRAVO sta paidia pou kanoun to blog kai na tous euxaristiso!Ginetai mia para poly kali kai sigirismeni douleia!To mono parapono pou exo einai oti den vazoun tis anakoinoseis tou SY.FI!
Prepei oloi na enothoume gia to kalo tis AEK mas!

Κωνσταντίνος είπε...

Φίλε «AEKARA» σε ευχαριστούμε πολύ! Έχεις δίκιο ότι πρέπει να συσπειρωθούμε και να αυξηθούμε σε όγκο και παλμό. Και γιατί μόνο οι νεαροί; ΟΛΟΙ μπορούμε να παροτρύνουμε την ομάδα. Δεν είναι ντροπή. Ο καθένας με το δικό του τρόπο μπορεί να συμβάλει στη συσπείρωση. Όσο για την ιδέα σου να δημοσιεύσουμε άρθρα στις κυπριακές ιστοσελίδες, αυτό θα πρέπει να το κάνει το ΣΥ.ΦΙ. το οποίο πλέον μας εκπροσωπεί όλους. Αν στείλω εγώ ή εσύ ένα μήνυμα συσπείρωσης είναι πολύ δύσκολο να δημοσιευτεί γιατί δεν εκπροσωπούμε κανένα, παρά μόνο τους εαυτούς μας. Έχω προσέξει όμως ότι φέτος επιτέλους θα γίνουν βήματα προόδου στην οργάνωση. Έτσι θα μας υπολογίζουν περισσότερο τόσο οι άλλες ομάδες, όσο και τα Μ.Μ.Ε. Όλοι διαρκείας λοιπόν!

Κωνσταντίνος είπε...

Φίλε ανώνυμε, σε ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια! Να ξέρεις πως κι εμείς είμαστε στο πλάι σας και πιστεύουμε στην αλλαγή. Αν και ο σκοπός του blog είναι η εξέφραση προσωπικών απόψεων μέσω άρθρων, εντούτοις έχουμε μέχρι στιγμής δημοσιεύσει δυο ανακοινώσεις του ΣΥ.ΦΙ. Αυτές ήταν όλες κι όλες που μας έχετε στείλει. Δεν καταλαβαίνουμε λοιπόν προς τι το παράπονό σας. Συμφωνώ και επαυξάνω πως πρέπει όλοι να είναι ενωμένοι για να πάει μπροστά η ομάδα. Γι αυτό λοιπόν στο εξής αν επιθυμείτε εκ μέρος του ΣΥ.ΦΙ. να γράψετε κάποιο άρθρο για την ομάδα, μετά χαράς μας να το δημοσιεύσουμε!

Ανώνυμος είπε...

simera to proi stin sports day!!!

stop apo tin kop!
den mpori na egrafi omada me tin onomasia pezoporikos!
den pirazi kirie kasairlidi kai sia..proxora!!!! kanete epa re? kamete amol? kamete barcelona larnacos? eiste pou iste faneroi kai misismenoi PRODOTES proxorate kai den pirazi!
prodosate pou prodosate tin DITHEN omada pou legate oti DITHEN agapate, tin omada pou ipiretisate esto kai apotiximena, prozoste kai ton pezoporiko. kanete epa re? den einai kako. efkalate pou efkalate nami proxorate kai parakato!
den iparxi logos na stamatisete tora epidi i kop evgale mia anakoinoisi.

ma ton theo iste pio gelioi kai apo paliatsous se tsirkous!
ginate to perigelo tis kyprou. ala pano apo ola ginate prototes!

sas euxaristoume therma pu viotisate tin aek mas.
katarxas fanerosate atoma pou den agapisan pote tin aek. atoma pou mono to kako tis aek ithelan.
deftero sinspirosate ton kosmo mas kai mas fanatisate oso pote. afto tha fani sto mellon.
trito mas kanate kai gelasame.

ego prosopika arxisa kai pistevo oti o kaisarlidis mpori kai na ixere gia tis 4 kartes tou atorno kai na epexe pelo! me tetio xaraxtira ola einai pithana.
afu auto o anthropos prin kairo pou akoustikan ta loga oti merikoi prosekisan tin omonia aradipou vrike to thrassos kai vgike prosta apo ola ta meloi tis aek kai eipe pos pote den tha ekane kati enantion tis aek!
pseftes, enklimaties, prototes, anikanoi anthropoi.
o alos o vasos!! ithela na gini kai proedros tis aek!!

apistefta pragmata. aek mia zoi.

Ανώνυμος είπε...

magkes akute kala! tn deftera pu tes 4misi jame! gia party ke na fkalume foni na proetimastume! etsi ipen to sifi! me mpirues ke sin8imata gia tn agapi ms!

ferte opkion 3ereteee

Ανώνυμος είπε...

ΣΗΜΕΡΑ ΕΜΗΛΟΥΝ ΜΕ ΕΝΑ ΠΑΡΑΛΙΜΝΙΤΗ ΤΖΑΙ ΛΑΛΕΙ ΜΟΥ ΡΕ ΦΙΛΕ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΜΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕ ΤΟΥΣ ΕΦΟΡΟΥΣ ΣΤΗΝ ΚΟΥΒΕΝΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΑΤΟΡΝΟ. ΤΖΑΙ ΕΔΙΕΡΟΤΟΥΜΑΣΤΑΝ ΓΙΑΤΙ ΤΟΝ ΕΒΑΛΑΝ ΝΑ ΠΑΙΞΕΙ!ΤΩΡΑ ΑΠΟΔΕΙΚΝΗΕΤΕ ΓΙΑΤΙ. ΤΟ ΑΛΛΟ ΠΟΥ ΕΜΑΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΩΣ ΜΙΑ ΠΕΡΙΟΔΟ Ο ΒΑΣΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΔΗΣ ΕΜΑΛΛΩΣΕΝ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΕΖΟΠΟΡΟΥΣ ΤΖΑΙ ΕΠΙΕ ΤΖΑΙ ΕΠΑΙΖΕ ΣΤΗΝ ΕΠΑ! ΗΣΙΕΝ ΠΟΥ ΤΟΤΕ ΤΟ ΑΝΤΑΡΤΙΚΟ ΣΤΟ ΑΙΜΑ ΤΟΥ!

ΚΥΡΙΟΙ Ο ΜΟΝΟΣ ΛΟΓΟΣ ΠΟΥ ΑΝΥΣΗΧΩ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΜΟΥΝ ΝΕΟ ΠΕΖΟΠΟΡΙΚΟ ΕΙΝΑΙ ΠΟΥ ΘΑ ΣΠΗΛΩΣΟΥΝ ΤΟ ΕΝΔΟΞΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΠΕΖΟΠΟΡΙΚΟΥ. ΓΙΑ ΚΑΝΕΝΑ ΑΛΛΟ ΛΟΓΟ

Ανώνυμος είπε...

den imun pezoporos file ala se isixazo legontas oti i istoria tou pezoporikou propantos i istoriki stadiodromia tou pezoporikou (alla kai tis aek to 1994 - 1995) stin kalathorsfera ala kai i istoria tou pezoporikou sto podosfairo einai ola mesa stin aek mas!

kai otan einai pleon xekatharo oti den mporoun na xrisimopoisoun to sima tou pezoporikou ala oute kai to onoma tote den mas anisixizi tipote pleon!
apla efigan apo tin aek mas atoma pou mono kako tis ekanan.
efigan atoma pou prokalousan kako stin aek mas.
sta deka xronia pirame to kypelo sta 15 kataferame moni mas kai pigame b katigoria, as sinvaloume oloi kai as agapisoume oloi tin aekara mas etsi oste sta 20 mas xronia na paroume to protathlima!
enomeni mproume. aek kai mono aek.

Μ.ΚΑΙΣΕΡΛΙΔΗΣ είπε...

ΓΙΑ ΧΑΡΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΝ ΗΡΩΑ ΤΟΜΕΑΡΧΗ ΤΗΣ Ε.Ο.Κ.Α ΜΙΧΑΛΑΚΗ ΠΑΡΙΔΗ ΣΥΝΕΛΗΦΘΗΣΑΝ ΤΗΝ 1η ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1955 ΑΚΟΜΗ ΔΥΟ ΠΡΩΤΑΘΗΛΗΤΕΣ (53-54) ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΕΣ, Ο ΞΑΝΘΟΣ ΙΑΚΩΒΙΔΗΣ ΚΑΙ ΙΑΚΩΒΟΣ ΚΑΙΣΕΡΛΙΔΗΣ

Ανώνυμος είπε...

XRONIA POLA AEK

Ανώνυμος είπε...

AEK KAI DEN EIMAI KALA.....!!!!

Ανώνυμος είπε...

POSO GOUSTARIS POU DEN ISE PIA SKOULIKI SKOPELITI SKOPELIT !!!!

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια με ακατάλληλο περιεχόμενο δεν θα δημοσιεύονται.

Παρακαλούμε όπως βάζετε ΟΝΟΜΑ ή ΨΕΥΔΩΝΥΜΟ για να δημοσιευθεί το σχόλιό σας.

 

© Copyright A.E.Kition blog 2010 -2011 | Design by Herdiansyah Hamzah | Published by Borneo Templates | Powered by Blogger.com.