News Update :

Ποδόσφαιρο στην Χώρα των Βάσκων

Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2010

Μοιρασμένη ανάμεσα στην ισπανική και τη γαλλική επικράτεια, με τα Πυρηναία Όρη να την χωρίζουν σε δύο άνισα τμήματα, βρίσκεται η πανάρχαια Χώρα των Βάσκων. Όμορφη, οργανωμένη, λειτουργική και φιλόξενη η Βασκωνία καταλαμβάνει 20.864 τετραγωνικά χιλιόμετρα ευρωπαϊκού εδάφους, στα οποία διαμένουν περίπου 3.000.000 κάτοικοι, το 91% των οποίων απαρτίζουν πολίτες της Ισπανίας και το 9% πολίτες της Γαλλίας. Πρόκειται για έναν λαό ανέκαθεν... υπερήφανο και δυναμικό, φιλελεύθερο, φιλόξενο και λιγόλογο. Η πολύχρονη ιστορία του είναι γεμάτη από κάθε είδους περιπέτειες: Διωγμούς και ηρωισμούς, μεταναστεύσεις και επαναπατρισμούς, θριάμβους και καταστροφές. O ποιητής Τίρσο δε Μολίνα εξυμνεί τους Βάσκους λέγοντας πως «οι Βάσκοι είναι πάντοτε μικροί στα λόγια, αλλά μεγάλοι στα έργα».

Το ποδόσφαιρο δεν θα μπορούσε να λείπει από την Χώρα των Βάσκων. Η παραδοσιακή ποδοσφαιρική δύναμη των Βάσκων είναι η Αθλέτικ Μπιλμπάο, η μοναδική ομάδα μαζί με τη Ρεάλ Μαδρίτης και τη Μπαρτσελόνα που δεν έχει υποβιβαστεί ποτέ από το 1928 όταν και ξεκίνησε το ισπανικό πρωτάθλημα. Ένα εκπληκτικό ρεκόρ αν αναλογιστεί κανείς ότι στηρίζεται αποκλειστικά σε βάσκους ποδοσφαιριστές! Η Αθλέτικ δεν έχει πέσει θύμα της αθώας εθνικιστικής της πολιτικής. Αγωνίζεται σταθερά με δικά της παιδιά έχοντας συνήθως άνετες χρονιές και ποτέ δεν έχει υποβιβαστεί. Τα παιχνίδια απέναντι σε Ρεάλ Μαδρίτης και Μπαρτσελόνα μυρίζουν μπαρούτι και το πάθος ξεχειλίζει. Το «Σαν Μαμές», έδρα της Αθλέτικ, είναι έδρα που σε κάνει να φοβάσαι. Αμιγώς ποδοσφαιρικό γήπεδο, σκέτο βάσανο για τους αντιπάλους. Δεν φέρει τυχαία άλλωστε τον χαρακτηρισμό «Ο Λάκκος των Λεόντων».

Η Ρεάλ Σοσιεδάδ, η δεύτερη μεγάλη ομάδα της Βασκωνίας, "επιτρέπει" την απόκτηση αλλοδαπών ποδοσφαιριστών. Ωστόσο, αντιμετώπιζε και αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Εδώ και μερικά χρόνια αγωνίζεται στην Segunda Division και είναι απολύτως παρακινδυνευμένο να πει κάποιος ότι μπορεί να πετύχουν σύντομα άνοδο. Ο πρώην ποδοσφαιριστής και πρόεδρος της Σοσιεδάδ Μιγκέλ Φουέντες είχε αποκαλύψει ότι στο λογιστήριο της ομάδας είχαν κάνει επιδρομή... τρωκτικά, αφήνοντας σαφέστατες αιχμές στο άτομο που κατείχε τη θέση του προτού αναλάβει! Ο λόγος για τον κο Χοσέ Λουίς Αστιαζαράν που άφησε τη θέση του στην Σοδιεδαδ για να γίνει πρόεδρος της ισπανικής λίγκας. Όταν έγιναν οι εκλογές πήρε 41 από τις 42 ψήφους των επαγγελματικών ομάδων της Ισπανίας. Η μοναδική ομάδα που δεν τον ψήφισε ήταν η δική του! Είχε προνοήσει και έκανε τις εκλογές, τρεις μήνες πριν την ανακοίνωση του ισολογισμού της Σοσιεδάδ όπου έγινε και η αποκάλυψη του σούπερ σκανδάλου.

Η τρίτη τη τάξη ομάδα της Βασκωνίας, η Οσασούνα βρέθηκε μπροστά στα δικά της οικονομικά σκαμπανεβάσματα, αλλά τα νίκησε όλα. Παρόλα αυτά πέρασε μια μεγάλη περιπέτεια. Πριν λίγες σεζόν οι Διοικούντες είχαν υποσχεθεί σημαντικό πριμ στους παίκτες σε περίπτωση εξόδου στην Ευρώπη. Το πριμ πληρώθηκε από τους διοικούντες κανονικά αλλά η Οσασούνα αποκλείστηκε με κατεβασμένα τα χέρια από τη Ρεν στο Α’ Γύρο του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ. Το κακό ήταν μεγάλο αφού το πριμ που πληρώθηκε στους παίκτες θα μπορούσε να καλυφθεί μόνο αν η ομάδα τους έφτανε στη φάση των ομίλων. Καλό μάθημα για όλες τις μικρομεσαίες ομάδες.


Γράφει ο "Αινιγματικός"
.
.
Share this Article on :

0 ΑΕΚΤΖΗΔΕΣ ΜΙΛΗΣΑΝ! ΓΡΑΨΕ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΕΔΩ!:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια με ακατάλληλο περιεχόμενο δεν θα δημοσιεύονται.

Παρακαλούμε όπως βάζετε ΟΝΟΜΑ ή ΨΕΥΔΩΝΥΜΟ για να δημοσιευθεί το σχόλιό σας.

 

© Copyright A.E.Kition blog 2010 -2011 | Design by Herdiansyah Hamzah | Published by Borneo Templates | Powered by Blogger.com.